Existujú tisícky receptov na prípravu kurčiat. Väčšina z nich si vyžaduje ďalšie prísady, marinády, korenie… Náklady na jedlo tak začnú rásť, ale nie je to tak v prípade tohto receptu, ktorý vám dnes ponúkame! Odporúčame kúpiť a upiecť si celé kurča. S výsledkom budete spokojní nielen vy, ale aj vaša peňaženka.
Ingrediencie
- 1,5 – 2 kg kuraťa
- 1 kg soli
Postup
- Nasypte si soľ do zapekacej misy s vyššími okrajmi. Pokojne môže použiť panvicu vhodnú na pečenie v rúre.
- Kurča si dôkladne umyte a vysušte papierovou utierkou. Nožičky spojte obyčajnou niťou alebo špagátom.
- Položte ho na soľnú prikrývku a je to!
- Rozohrejte si rúru na 180 stupňov a pečte 1 hodinu. To je dostatok času na prípravu šťavnatého mäska s chrumkavou kožou.
- Kým je kurča v trúbe, prichystajte si vašu obľúbenú prílohu: zemiaky, ryžu, bulgur, grilovanú zeleninu…Nebojte sa experimentovať!
- Skontrolujte pripravenosť – prepichnite stehno vidličkou alebo špáradlom. Ak z neho prúdi číra šťava, jedlo je hotové. Ak je šťava ružová, počkajte ešte pár minút.
- Opatrne položte kurča na tanier, s nohami nadol. Vnútri sa vytvorila horúca šťava z upečeného mäsa, preto aj menší nešikovný pohyb vám môže spôsobiť nepríjemné popáleniny.
- Poukladajte si okolo neho vašu prílohu a podávate.
Používajte obyčajnú soľ, jódovaná môže byť horká. Nebojte sa, že celé kurča bude solené. Počas pečenia sa v rúre vytvorí “soľný kúpeľ”, vďaka ktorému je mäso dokonale upečené a šťavnaté. Mäkko vysušená koža bude chrumkavá a nadbytočná vlhkosť zostane vo vnútri. Dobrú chuť!
zdroj:takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?