Babka njagre je perlou moldavskej kuchyne. Toto jedlo sa nepodobá ani na keks, ani na koláč, ani na šišku… Ale až ho vyskúšate, zistite skutočnú chuť moldavského dezertu. Často miestne gazdiné pripravujú babku njagre počas sviatkov a vo veľkom množstve, aby bolo dosť pre veľké množstvo hostí.
Spolu s čiernou babkou, ženy pripravujú aj bielu – z rezancov. Biely a čierny dezert sú symbolom jednoty protikladov. Recept jedla je veľmi nezvyčajný, rovnako ako výsledok. Rozmaznajte svoju rodinu týmto mimoriadnym dezertom ešte dnes.
Čierna babka
Ingrediencie
10 vajec
200 ml slnečnicového oleja
400 g múky
500 ml mlieka
1 pol. lyžica sódy
2 pol. lyžice strúhanky
300 g cukru
250 ml kefíru
25 ml vodky
Príprava
- Pripravte si priestrannú misku, aby ste mohli pracovať s cestom. Preosejte múku so sódou, pridajte cukor a slnečnicový olej. Všetko dôkladne premiešajte.
- Po malých častiach pridávajte kefír, potom mlieko. Pomocou mixéra dobre premiešajte, kým nedosiahnete jednotnú konzistenciu.
- Do druhej misky rozbite vajcia. Vymiešajte na hustú hmoty. Potom vajcia pridajte do cesta a prilejte vodku.
- Pripravte si misu na pečenie babky. Najideálnejšia by bola taká, ktorá má hrubé dno a boky (taká, v ktorej pečiete hus). Misu vymastite smotanovým maslom a vysypte strúhankou. Potom vylejte cesto.
- Babku pečte pri teplote 200 stupňov pol hodiny, potom teplotu znížte na 100 stupňov a pečieme ešte hodinu a pol.
Sladká, ale nie presladená, s chuťou karamelky, babka njagre vás položí pri prvom kúsku. Skúste upiecť tento moldavský dezert ešte dnes!
zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.
foto:takprosto.cc