Vôňa škorice a sladkého pečiva sa šíri po celom dome…Čo vám to pripomína? Domáce buchty! Obľúbené jedlo nielen detí ale aj dospelých. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli ponúknuť vám najlepšie recepty sladkého pečiva, ktorého príprava nezaberie veľa času.
Buchty s jogurtom
- 350 g polohrubej múky
- 300 g jogurtu
- 1 PL rastlinného oleja
- 2 ČL cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1,5 ČL soli
Postup
- V miske si zmiešajte jogurt a olej do hladkej konzistencie.
- Múku, soľ, prášok do pečiva a cukor v jednom celku postupne prisypávajte do jogurtovej zmesi. Vymieste si cesto.
- Pracovnú plochu si posypte múkou a položte na ňu dôkladne vymiesené cesto.
- Rozdeľte ho na 8-10 rovnakých častí a vyformujte buchty. V prípade, že chcete, aby boli sladké, obaľte ich v cukre a pridajte sušené ovocie alebo vanilku podľa chuti. Ak preferujete slaný variant, pridajte do cesta semienka a bylinky.
- Pripravené buchty rozložte na plech s papierom na pečenie a pečte 20-25 minút pri teplote 210-220 stupňoch, kým nie sú hotové.
- Buchtičky by mali byť nadýchané, zlatistej farby hotové na konzumáciu!
Buchty s kefírom a maslom
- 400 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- 250 ml kefíru
- 175 g masla izbovej teploty
- 3/4 ČL soli
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy
Postup
- Preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ a sódu zmiešajte v menšej miske.
- Pomocou vidličky si roztlačte maslo, pridajte kefír a premiešajte, kým nedostanete jednotnú konzistenciu.
- Všetko spojte, vymieste si cesto a rozdeľte ho na dve časti. Pomocou hrnčeka si z polovice cesta vytvorte 6 ks buchiet. To isté urobte aj s druhou polovicou cesta.
- Pečte 20 minút v rúre predhriatej na 220 stupňov až dovtedy, kým nezískajú červenkasté zafarbenie.
- Hotové buchty môžete potrieť kefírom a posypať cukrom.
Kvasinkové buchty
- 20-25 PL preosiatej hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 63 ml rastlinného oleja
- 125 ml vody
- 1,5 ČL sušeného droždia.
- Cukor, soľ podľa chuti
Postup
- Zmiešajte si droždie s vodou a pridajte do zmesi 2 PL múky. Nechajte odstáť na teplom mieste, aby nakysla.
- V miske si zmiešajte mlieko, olej, pridajte kvasnicovú zmes, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte a pridávaním múky si zamieste cesto.
- Rozdeľte si cesto na menšie guľôčky, vytvorte z nich hrubšie placky a poukladajte na plech. Po celej šírke urobte nožom na každej z nich menší rez a nechajte odstáť 5 minút.
- Vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte 12-15 minút.
- Upečené pečivo musí byť rýchlo navlhčené studenou vodou a prikryté utierkou. Môžete ich posypať škoricou alebo cukrom, prípadne bylinkami.
Buchty s cukrom
- 960 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 500 ml mlieka
- 190 ml roztopeného masla
- 55 g cukru
- 0,5 ČL soli
- 1 PL prášku do pečiva
Postup
- Zmiešajte si múku, soľ, cukor a prášok do pečiva. Uprostred si vytvorte jamku, kde vylejete maslo a všetko dôkladne premiešajte.
- Taktiež si vymixujte 3 vajcia s mliekom, pridajte to do zmesi s múkou a premiešajte. Zamieste si cesto.
- Pracovnú plochu si posypte múkou a pripravené cesto vyvaľkajte na hrúbku 2,5 cm. Pomocou formičiek alebo pohára si vytvorte buchty.
- Zvyšné vajíčko si vymiešajte a potrite ním buchty. Potom ich môžete posypať cukrom.
- V rúre predhriatej na 240 stupňov ich nechajte piecť po dobi 12-15 minút.
- Hotové buchty dajte vychladiť na rošte a môžete servírovať!
S takými rýchlymi a jednoduchými receptami si aj najzaneprázdnejšie gazdinky v domácnosti nájdu čas pre seba pretože to netrvá dlho. Vychutnajte si s rodinou čerstvo upečené domáce koláče!
prečítaj si aj: TIETO ZEMIAKY V ŠUPKE ZAPEČENÉ V RÚRE VÁS PRESLÁVIA PO CELOM MESTE. ICH CHUŤ JE NESKUTOČNÁ
zdroj: Chillin.sk – článok je zakázané kopírovať na iné weby, aj české bez písomného súhlasu chillin.sk. Inak vám hrozí trestné oznámenie.
foto:takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?