Kurník – veľký koláč, ktorý sa často pripravuje s rôznymi náplňami. Predpokladá sa, že názov vznikol preto, lebo originálne ho pripravovali len z kuracieho mäsa.
Kurník volali kráľom koláčov alebo aj kráľovským koláčom. Väčšinou ho pripravovali na sviatky: Veľkú noc, Trojicu, alebo aj na oslavu svadby. Naša redakcia však svojim čitateľom odporúča nečakať na špeciálnu príležitosť a pripraviť si kurník už dnes!
Ako pripraviť kurník
INGREDIENCIE NA CESTO
- 0,5 kg pšeničnej múky
- 100 g margarínu
- 100 g smotany
- 1 vajce
- 1/2 č. l. sódy
- 1/2 č. l. soli
INGREDIENCIE NA PLNKU
- 300 gг zemiakov
- 100 g cibule
- 250 g kuracieho mäsa
- 1/2 č. l. soli
- 1/4 č. l. korenia
- 50 g zelene
- 1 PL vody
PRÍPRAVA
- V hlbokej miske nechajte zmäknúť margarín, potom pridajte smotanu a miešajte dokým nedostanete masu jednotnej konzistencie.
- S pomocou metličky rozšľahajte vajce a pridajte ho do smotanovej zmesi.
- Do sódy kvapnite 3-4 kvapky stolového octu a nechajte pôsobiť. Potom do nádoby s budúcim cestom pridajte soľ aj sódu.
- Múku preosejte a pridajte do cesta. Poriadne zmes premiešajte!
- Cesto preložte, prikryte utierkou a nechajte ho pol hodinu oddychovať.
- Na prípravu plnky narežte kuracie mäso na malé kúsočky.
- Očistite cibuľu a zemiaky. Cibuľu narežte na polkruhy a zemiaky na kocky. V tomto štádiu tiež rozdrvte zeleň.
- Zmiešajte cibuľu, zemiaky, kuracie mäso a zeleň. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Cesto rozdeľte na 2 časti (jedna časť by mala byť väčšia než druhá). Väčšiu časť rozvaľkajte a vyložte ním formu tak, aby boli cestom pokryté aj jej strany.
- Plnku rozotrite na cesto a pre šťavnatosť ju polejte polievkovou lyžicou vody. Všetko prikryte druhým plátom cesta, ale okraje nespájajte – nechajte ich voľne, aby mala kadiaľ unikať para. Potom kurník potrite vaječným žĺtkom a vložte pekáč do rúry na 1,5 hodiny pri teplote 180°.
Podeľte sa s týmto skvelým receptom aj s priateľmi.
zdroj: takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?