Recept na mäsový koláč, ktorý sa volá Kurník sme si doniesli z RUSKA. Nič lepšie neexistuje

Kurník – veľký koláč, ktorý sa často pripravuje s rôznymi náplňami. Predpokladá sa, že názov vznikol preto, lebo originálne ho pripravovali len z kuracieho mäsa.

как приготовить курник пошаговый рецепт

Kurník volali kráľom koláčov alebo aj kráľovským koláčom. Väčšinou ho pripravovali na sviatky: Veľkú noc, Trojicu, alebo aj na oslavu svadby. Naša redakcia však svojim čitateľom odporúča nečakať na špeciálnu príležitosť a pripraviť si kurník už dnes!

как приготовить курник пошаговый рецепт

Ako pripraviť kurník

INGREDIENCIE NA CESTO

  • 0,5 kg pšeničnej múky
  • 100 g margarínu
  • 100 g smotany
  • 1 vajce
  • 1/2 č. l. sódy
  • 1/2 č. l. soli

INGREDIENCIE NA PLNKU

  • 300 gг zemiakov
  • 100 g cibule
  • 250 g kuracieho mäsa
  • 1/2 č. l. soli
  • 1/4 č. l. korenia
  • 50 g zelene
  • 1 PL vody

PRÍPRAVA

  1. V hlbokej miske nechajte zmäknúť margarín, potom pridajte smotanu a miešajte dokým nedostanete masu jednotnej konzistencie.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  2. S pomocou metličky rozšľahajte vajce a pridajte ho do smotanovej zmesi.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  3. Do sódy kvapnite 3-4 kvapky stolového octu a nechajte pôsobiť. Potom do nádoby s budúcim cestom pridajte soľ aj sódu.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  4. Múku preosejte a pridajte do cesta. Poriadne zmes premiešajte!
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  5. Cesto preložte, prikryte utierkou a nechajte ho pol hodinu oddychovať.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  6. Na prípravu plnky narežte kuracie mäso na malé kúsočky.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  7. Očistite cibuľu a zemiaky. Cibuľu narežte na polkruhy a zemiaky na kocky. V tomto štádiu tiež rozdrvte zeleň.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  8. Zmiešajte cibuľu, zemiaky, kuracie mäso a zeleň. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  9. Cesto rozdeľte na 2 časti (jedna časť by mala byť väčšia než druhá). Väčšiu časť rozvaľkajte a vyložte ním formu tak, aby boli cestom pokryté aj jej strany.
    как приготовить курник пошаговый рецепт
  10. Plnku rozotrite na cesto a pre šťavnatosť ju polejte polievkovou lyžicou vody. Všetko prikryte druhým plátom cesta, ale okraje nespájajte – nechajte ich voľne, aby mala kadiaľ unikať para. Potom kurník potrite vaječným žĺtkom a vložte pekáč do rúry na 1,5 hodiny pri teplote 180°.
    как приготовить курник пошаговый рецепт

как приготовить курник пошаговый рецепт

Podeľte sa s týmto skvelým receptom aj s priateľmi.

zdroj: takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Recept na mäsový koláč, ktorý sa volá Kurník sme si doniesli z RUSKA. Nič lepšie neexistuje”