Vonku je zima a vy ste dostali chuť na niečo sladké, no nechce sa vám v kuchyni tráviť celé poobedie? Ponúkame vám lahodný a jednoduchý recept na citrónový koláč, ktorý sa perfektne hodí k popoludňajšiemu čaju či kávičke. Pustite sa do prípravy!
Ingrediencie na cesto
- 200 g masla
- 400g cukru
- 2 vajcia
- 0,5 ČL prášku do pečiva
- 1 PL citrónovej kôry
- 2 PL smotany
- 400-450 g polohrubej múky
- vanilkový struk podľa chuti
Ingrediencie na plnku
- 3 citróny
- 3 jablká
- 200 g cukru
- 4 PL škrobu
Postup
- Na začiatok si zmiešajte zmäknuté maslo s cukrom, potom pridajte vajíčka, prášok do pečiva, vanilku, citrónovú kôru a smotanu.
- Pomocou mixéra si všetko rozšľahajte dovtedy, kým vám nevznikne hladká konzistencia s rozpusteným cukrom. Keďže sa do cesta pridáva aj kôra, zmes nadobudne žltkastú farbu.
- Pridajte múku a vymieste si mäkké cesto. Ak budete potrebovať viac múky, dosypte si z nej.
- Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu vložte do mrazničky a druhú položte na namazaný plech alebo do formy na pečenie.
- Vložte ho do rúry na 15-20 minút, aby sa cesto trochu upieklo.
- Pripravte si plnku: Polejte citróny vriacou vodou a spolu s ich kôrou, no bez kôstok, ich pomeľte v mlynčeku na mäso.
- Pridajte cukor a dôkladne premiešajte.
- Jablká si nakrájajte na väčšie kocky.
- Vyberte si z rúry základ na koláč a posypte ho škrobom.
- Poukladajte na neho vrstvu jabĺk a na nich vrstvu citrónovej zmesi.
- Teraz si z mrazničky vyberte druhú polovicu cesta, nastrúhajte ju na strúhadle a posypte ňou povrch koláča.
- Takto pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 170-180 stupňov a nechajte piecť 45-50 minút. Kontrolujte si ho pomocou špáradla.
- Po upečení ho môžete servírovať až vtedy, keď bude úplne vychladený! Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj:chillin.sk/takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?