Každí, kto rád trávi čas v kuchyni, má svoje malé tajomstvá, vďaka ktorým majú jedlá jedinečnú chuť. Čo ale takí šéfkuchári, ktorí majú viac tipov a trikov ako je hviezd na oblohe?
Vybrali sme pre vás 15 inšpirácií, vďaka ktorým objavíte niečo, o čom ste možno nevedeli, ušetríte nielen svoj čas ale aj energiu.
- Čili papričky Máte radi čili, no bojíte sa ostrosti? Stačí, ak z nich odstránite semienka, biele prepážky a umyjete pod studenou vodou. Vôňa bude zachovaná a pikantnosť zmizne.
- Ako nakrájať cibuľu na dokonalé kocky Prerežte cibuľu na polovicu a odrežte špičku. Potom vykonajte niekoľko horizontálnych rezov a následne pár pozdĺžnych – ich počet závisí od toho, koľko kociek cibule chcete získať. Nakoniec už len všetko priečne nakrájajte.
- Tajomstvo dokonalého cestaJednoduché pravidlo na prípravu sladkého cesta: hmotnosť múky by mala byť rovnaká ako hmotnosť cukru. Hmotnosť vajec by sa mala zhodovať s hmotnosťou masla.
- Ako správne uvariť vajce na tvrdo V prípade, že sa snažíte priviesť prípravu vajec natvrdo do dokonalosti, potrebujete sa zoznámiť s týmto jednoduchým trikom. Všetko, čo na to potrebujete, sú čerstvé vajíčka. Tajomstvo spočíva v tom, že tieto vajcia majú tuhý žĺtok, vďaka čomu si lepšie uchovávajú svoj tvar. Z tohto dôvodu nemusíte do vody pridávať ocot. Čerstvé vajcia majú pevnú vnútornú membránu, ktorá pomáha vaječnému bielku udržať si správny tvar v okolí celého žĺtka.
- Nová chuť zemiakov a marináda na mäso Prekvapte svoju rodinu s originálnym receptom na prípravu pečeného mäsa. Marinujte ho v tmavom pive alebo si zmiešajte svetlé pivo so sójovou omáčkou a obľúbeným korením. Mäso marinované v pive dokáže premeniť akýkoľvek obed či večeru na slávnostný okamih. V pivnej marináde je taktiež možné podusiť zeleninu a zemiaky.
- Ako vyrobiť chutné zemiakové pyré? Pred tým, ako uvarené zemiaky premeníte na pyré, musíte ich dôkladne vysušiť. Dajte ich na suchú rozohriatu panvicu, a nechajte ich tam dovtedy, kým sa z nich nevyparí zvyšná voda. Dôležité je, aby sa zemiaky nezačali opekať. Následne potom sa môžete pustiť do prípravy zemiakového pyré – tú chuť a jemnosť určite oceníte!
- Ako získate bielu ryžu? Ak chcete, aby mala ryža počas varenia snehovo-bielu farbu, pridajte k nej trochu octu.
- Chrumkavá zemiaková placka Mnoho ľudí patrí k tým, ktorí zbožňujú chuť čerstvo pripravených zemiakových placiek. Namiesto panvice ich však môžete urobiť aj v obyčajnom vaflovači – tento trik vám ušetrí čas a placky nestratia ani na chuti, ani na chrumkavosti.
- Zlatistá mrkva Aby cibuľa a mrkva rýchlejšie získali peknú zlatistú farbu, počas restovania k ním pridajte štipku cukru. V prípade, že pripravujete len cibuľu, namiesto cukru použite múku.
- Husté omáčky plné lesku Viete, prečo v reštauráciach podávajú vždy husté a nablýskané omáčky? Pretože ešte pred tým, ako vám ich prinesú na stôl, do nich kuchári pridajú pár kúskov studeného masla.
- Voňavé cestovinyVarte cestoviny až dovtedy, kým nebudú takmer hotové, potom ich pridajte do omáčky a ešte chvíľu povarte. Cestoviny sa nasiaknu vôňou, čím sa lepšie prepoja s celou omáčkou. V prípade, že je omáčka príliš hustá, pridajte do nej trochu vody z uvarených cestovín. Vďaka tomu sa omáčka zriedi a získa pekný lesk.
- Vždy šťavnaté mäso Viete prečo sú v reštauráciách bravčové kotlety a kuracie mäso vždy šťavnaté? Pretože sú nasiaknuté v soľnom roztoku. To spôsobuje, že mäso je šťavnaté, chutné a voňavé (a v prípade, že sa pripečie, nebude to až tak viditeľné).Doba marinovania v tomto roztoku závisí od hmotnosti výrobku – 1 hodina na 1 kg hmotnosti, ale nie viac ako 8 hodín a nie menej ako polhodinu. Okrem toho, pokiaľ ide o malé kusy, napríklad kuracie stehienka, čas sa vypočíta na základe priemernej hmotnosti jedného kusu. Pred samotnou prípravou mäsa z neho nezabudnite odstrániť zvyšky soli.
- Ak sa vám zdá, že jedlo je bez chuti…Kyslosť dokáže dodať jedlu akúkoľvek chuť. Kvapka citrónovej šťavy alebo octu rozpúšťa tuky, zvyšuje arómu a vracia pokrmu požadovanú chuť. Tak ako soľ a cukor, kyslosť vyrovnáva chute a vďaka nej je jedlo chutnejšie.
- Postarajte sa o to, aby bol váš koláč čo najdlhšie čerstvý Koláč je čerstvý vtedy, keď je mäkký, mierne vlhký a nadýchaný. Stačí, ak postojí jeden deň a začne sa mrviť? Problém môžete vyriešiť dvoma spôsobmi: buď ho zjete ihneď v deň, keď ho kúpite alebo k nemu pridáte jablko. Ak položíte zvyšky koláča na sklenený stojan s vekom a umiestnite ho vedľa celého olúpaného jablka, potom sa tak rýchlo nevysuší. Jablká majú vlastnosť vylučovať vlhkosť do svojho okolia, takže váš dezert si zachová svoju chuť až do poslednej omrvinky.
- Stop zhorknutému baklažánu!Existujú stovky receptov na pokrmy z baklažánu, ale v takmer každom si prečítame: pred prípravou baklažánov, z nich musíte odstrániť horkosť.Aby ste teda nemuseli baklažán vyhadzovať kvôli jeho horkosti, pred prípravou ho nakrájajte, osoľte, počkajte 5 minút a opláchnite so studenou vodou.
Pomocou týchto jednoduchých tipov v kuchyni môžete prekvapiť svojich hostí s originálnymi a novými chuťami tradičných jedál. Jedlo bude vynikajúce, aj v prípade, že nie ste šéfkuchár!
zdroj:takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?