Šťavnaté mäso, krehké cesto a slivky – to všetko nájdete na drevenej špajli

Máte doma v mrazničke odložené kuracie prsia no neviete čo s nimi? Ponúkame vám zaujímavý recept z mletého mäsa a lístkového cesta so sladkým prekvapením.

Dôležitým bodom prípravy je dôkladne premiešanie mäsa, aby sa pri pečení nerozpadalo a zachovalo si svoj pevný tvar. V klasickej verzii sa používa jahňacie mäso, no moderná kuchyňa je otvorená aj bravčovému, hovädziemu, či kuraciemu variantu. Čím viac tuku sa na mäse nachádza, tým šťavnatejší bude výsledok pečenia. Prípadne to môžete urobiť tak, že ku kuracine pridáte aj bravčové alebo hovädzie mäso alebo najemno nakrájanú slaninku bez kože.

на шпажках

Ingrediencie

  • 600 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 100 g sušených sliviek
  • 200 g lístkového cesta
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá alebo sušená bazalka či iné bylinky

Postup

  1. Kuracie mäso si pomeľte v mlynčeku alebo nakrájajte nožom na jemné kúsky. Odborníci na gastronómiu tvrdia, že druhá možnosť pomáha mäsu uchovávať šťavnatosť, ktorá dodá jedlu jemnosť a jedinečnú chuť.
  2. Cibuľu nakrájajte v mlynčeku na mäso. Nezabudnite do mletého mäsa pridať tiež sušenú bazalku a cibuľu.
  3. Zmes premiešajte rukami, aby sa čo najlepšie udržala na špízoch, pokúste sa ju miesiť približne 15 minút.
  4. Misu so zmesou prikryte a vložte do chladničky na 2-3 hodiny.
  5. Na každú špajľu si napichnite dve slivky.
  6. Na nich si z mletého mäsa vyformujte podlhovasté fašírky.формируем фарш
  7. Lístkové cesto si nakrájajte na pásy široké cca 2 cm.
  8. Dvoma pásikmi si omotajte každú špajľu s mäsom. Ak je to potrebné, povrch cesta môžete potrieť vaječným žĺtkom a posypať sezamovými semienkami.обматываем полосками из теста
  9. Takto pripravené mäso si položte na vymastený plech, vložte ho do rúry predhriatej na 170 stupňoch a nechajte piecť 40 minút. Z času na ich môžete pretáčať, aby ste dosiahli rovnomerné upečenie. A ešte niečo, ak chcete predísť spáleniu špajlí, vopred ich môžete namočiť do vody alebo ovaliť do alobalovej fólie.на противне
  10. A takto to vyzerá!люля-кебаб

Zvoľte k tomu ten správny dip v podobe pikantnej, ostro-sladkej alebo cesnakovej omáčky. Pokojne to môžete jesť aj rukami v kombinácii so smaženým baklažánom, hubami alebo pečenými zemiakmi. Dobrú chuť!

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Šťavnaté mäso, krehké cesto a slivky – to všetko nájdete na drevenej špajli”