Takto v skutočnosti vyzerala Mária Magdaléna! Vedci dokázali znovu vytvoriť vzhľad svätca

Mária Magdaléna sa stala predmetom rôznych sporov – niektorí ju považujú za pobehlicu, ktorá sa začala kajať, iní hovoria, že Ježiš ju vyliečil z posadnutia démonom, alebo fakt, že bola manželkou Krista. Len nedávno sa o tejto svätici opäť začali viesť reči.

Medzi vedcami sa stala populárna myšlienka zrekonštruovať obrazy známych ľudí. Používajú na to ich pozostatky a výdobytky modernej technológie.

Je pravdou, že mesto, kde zomrela Mária Magdaléna je s vysokou pravdepodobnosťou neznáme. Pravoslávni veriaci tvrdia, že zomrela v Efeze (staroveké grécke mesto, ktoré sa v súčasnosti nachádza na juhovýchode Turecka). Ľudia zo Západu si však myslia, že svoje posledné roky strávila kázaním na teritóriu Francúzska. Počas rekonštrukcie mesta Saint-Maxim-la-Sainte-Baume v 13.storočí sa našiel sarkofág s nápisom: „Toto je telo blahoslavenej Márie Magdalény.“

Pozostatky, ktoré sa uchovávajú v bazilike Sv. Maxima, začali študovať aj vedci. Okamžite vydali informáciu, že neexistuje absolútna istota, že sa pred nimi nenachádza lebka Márie Magdalény. Dôležitý moment nastal po tom, keď konečne získali povolenie na štúdium tejto relikvii.

Aby sa im podarilo zistiť, kto bol nositeľom týchto pozostatkov, museli si lebku 500x vyfotografovať z rôznych uhlov pohľadu. Potom si vytvorili 3D model – analýza tvaru lícnych kostí a štruktúry kostí prezradila, že lebka skutočne patrila žene, ktorá zomrela približne vo veku 50 rokov.

Patrila k stredomorskému typu europoidnej rasy s typickými znakmi na tvári (profil očí, tvar nosa a atď.), ktoré boli určené na základe jej veku, pohlavia a etnického pôvodu.

Ako môžete vidieť, zobrazenie Márie Magdalény sa líši od obrazov na klasických dielach umelcov. Na druhej strane nemá zmysel orientovať sa na obrazy, pretože skutočný portrét z jej života nebol nikdy vytvorený.

Vedci dúfajú, že v budúcnosti získajú povolenia na ďalšie výskumy. Chcú vykonať radiokarbonovú analýzu, aby určili, kedy zomrela žena, ktorej pozostatky v súčasnosti študujú. A taktiež nezabúdajú ani na analýzu DNA, podľa ktorej by mohli medzi žijúcimi nájsť jej predkovia.

Aj v prípade, že ich tieto výskumy k ničomu neprivedú, je dôležité vedieť, že moderné technológie sú nápomocné aj v tejto oblasti. A možno sa už čoskoro dozvieme nové detaily týkajúce sa tajuplnej ženy menom Mária Magdaléna!

zdroj:videoboom.cc

Chod hore