Táto „ušatá“ chobotnička zmiatla vedcov. Urobila niečo, čo nečakali. Pozrite sa

Svet je miesto, ktoré nás stále môže prekvapiť. S týmto výrokom by určite súhlasili výskumníci z Národného úradu pre oceán a atmosféru. Pri skúmaní Mexického zálivu totiž narazili na „ušatú“ chobotničku grimpoteuthis, ktorá urobila niečo neočakávané.

Experti z výskumnickej lode Okeanos Explorer sa vydali do kolísky Golfského prúdu na jednu z expedícií. Pri prieskume zachytili kamerou chobotnicu grimpoteuthis. Tej sa niekedy prezýva „chobotnica Dumbo“ – vyčnievajú jej z hlavy plutvy, ktoré pripomínajú uši lietajúceho slona Dumbo z rovnomenného disneyovského filmu.

Len čo vedci ale chobotnicu zbystrili, urobila niečo, čo je zmiatlo – stočila svoje chápadlá do ruličiek. Nikdy predtým nič také nevideli.

Chobotnica grimpoteuthis žije najmenej tri kilometre pod morskou hladinou. Roztomilé „uši“ sú výsledkom evolúcie v úzkom spojení so životným prostredím.

V týchto hĺbkach zoženie grimpoteuthis potravu len ťažko. „Uši“ jej umožnia vodou pomaly preplávať. To je efektívna cesta, ako v hlbokom mori ušetriť energiu.

Tento malý podmorský živočích je dôkazom, že o pozemskom živote stále nevieme všetko.

Zdroj: Tech Insider

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Táto „ušatá“ chobotnička zmiatla vedcov. Urobila niečo, čo nečakali. Pozrite sa”