Cena za potlesk! Týchto 15 snímok dokazuje, že balet nie je pre slabých ľudí. Toto ste o baletkách nevedeli..

Pri pohľade na tancujúce baleríny mnohí z nás zadržiavajú dych, no len niektorí sa zamýšľajú nad tým, čo sa v skutočnosti skrýva za ich žiarivým úsmevom a ladnými pohybmi. Všetkú tú bolesť, slzy a krv je vidieť až v zákulisí, ktoré oko diváka len málokedy navštívi.

Za zdanlivou ľahkosťou sa skrýva tvrdá práca a dôvera medzi oboma tancujúcimi partnermi. Pripravili sme si pre vás silný výber fotografií, ktoré dokazujú, prečo balet nemôže robiť každý.

Deň a noc trávia rozcvičkami, ktoré sú vyčerpavajúce, bolestivé až kým sa im nezatmie pred očami.

Balet je výzvou nielen pre zdravie ale aj pre telo. Pokojne sa môže považovať za ťažší, ako mnohé z náročnejších športov.

Ochorenia kĺbov sú bežnou vecou pre týchto tanečníkov. Zlomeniny, vykĺbenie či iné zranenia sú pre baleríny rovnako bežné ako zhoršenie zraku u programátorov.

Z dôvodu častých zlomenín, modrín, pretrhnutých väzov začínajú ich kĺby s vekom neúnosne bolieť. To je cena, ktorú musia platiť krehké ženy za búrlivé ovácie na pódiu.

Ak chcete dosiahnuť úspech v baletnej kariére, dievča či chlapec ešte v mladom veku, by mali byť schopní doslova zložiť sa na polovicu. V opačnom prípade riskujú, že sa ocitnú za dvermi baletnej školy.

Pohľad na chodidlá baletiek je nie vždy príjemný. Veľkosť špičiek v ich obuvi je zvyčajne o 2 veľkosti menšia ako to je pri bežných topánkach. A teraz si predstavte, že stlačené prsty musia udržať váhu 50 kg, ak nie viac. Je priam strašné predstaviť si, akú neznesiteľnú bolesť zažívajú majstri baletného umenia.

Bohužiaľ, nie každá dievčina je stvorená na rolu baleríny. Aby sa ňou naozaj stali, musia sa pre to doslova narodiť – mať talent od prírody, zručnosti a charakterové črty.

Balet – to nie je len koníček či práca. Balet je život! Berie si od tanečníkov všetok ich čas, silu a túžby. Stať sa balerínou znamená odovzdať sa tomu naplno.

Ďalšie kritérium, ktoré musí baletka spĺňať, je dĺžka končatín. Pri prijímaní do baletnej školy dievčatám jednoduchým spôsobom odmerajú tzv. “index dlhých nôh”. Výšku v stoji vydelia výškou v sede a následne vynásobia 100. Ak číslo nie je v rozmedzí 49-52%, na kariéru baletky môžu zabudnúť.

Zjedli ste niečo navyše? Môžete si spôsobiť vylúčenie z baletnej školy, pretože kontrolné váženia vás odtiaľ vyhodia. Aby sa dievčatá a mladé ženy držali v kondícii a neprekračovali svoju hmotnosť, pijú silné diuretiká (nápoje na odvodňovanie organizmu), užívajú pochybné lieky a dodržujú prísne diéty.

Kariéra profesionálneho tanečníka nie je zvyčajne príliš dlhá. Do baletného dôchodku odchádzajú približne v 35. roku života, pričom si so sebou odnesú niekoľko zranení, chronickú únavu a zdeformované chodidlá.

Avšak, v prípade, že ste sa narodili na to, aby ste sa stali balerínou, na ceste k tomuto cieľu vás nedokážu zastaviť žiadne prekážky.

Nepredstaviteľná krása, pôvab, očarujúca ohybnosť sú v balete prítomné tak, ako žiadnom inom druhu umenia.

Baletní tanečníci si zaslúžia tú najväčšiu chválu. Niektorí ich ľutujú a považujú ich obetu na dosiahnutie cieľa za príliš veľkú. Toto však nie je to, čo chcú. Nechcú súcit, ani ľútosť. Oni sami si vybrali túto cestu, zasvätili svoj život baletu a umenie tanca sa pre nich stalo všetkým. A skutoční fanúšikovia baletu, to budú vždy vedieť oceniť!

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho aj s vašimi priateľmi na sociálnych sieťach!

 

prečítaj si aj: Nikdy si neprivlastňujte týchto 7 vecí. Môže sa vám stať toto…

zdroj:videoboom.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Cena za potlesk! Týchto 15 snímok dokazuje, že balet nie je pre slabých ľudí. Toto ste o baletkách nevedeli..”