Poznáme dôvod, prečo boli kedysi chlapci obliekaní do dievčenských šiat

Móda dnešnej doby sa rýchlo mení, rovnako ako počasie pod vplyvom búrok a hurikánov. Ak niektorý významný dizajnér povie, že teraz je v móde nosiť modré šaty s hlbokým výstrihom, väčšina dám okamžite beží do obchodu s oblečením, nehľadiac na peňaženku ich manžela, aby sa mohli ukázať v novom šate.

V minulosti boli ľudia oveľa konzervatívnejší a menej ochotní vymeniť svoje obvyklé oblečenie za niečo nové. Budete zmätení, ak sa pozriete na staré fotografie detí v šatách. Naskytá sa otázka: Je to dievča alebo chlapec?

Prezident Franklin D. Roosevelt a portugalský kráľ Manuel II

Je priam pozoruhodné, že šaty už od dávnych čias nosili aj chlapci. Šitie takýchto šiat sa však výrazne líšilo od toho, aké šaty nosilo nežnejšie pohlavie, čím bola identifikácia pohlavia omnoho jednoduchšia.

Maria Feodorovna so svojím synom Nikolajom II

Pokiaľ ide o deti, aj na fotografiách z 19.storočia možno vidieť chlapcov v typických dievčenských šatách. „Veď nohavice boli vyrábané už pred niekoľkými storočiami,“ poviete si.

Flámsky chlapec v šatách, r.1625

Dôvodom bola tradícia, ktorá nariaďovala nerozlišovať malé deti podľa pohlavia. Nohavice pre chlapcov a sukne pre dievčatá začali byť trendom až o niečo neskôr.

Francúzsky vojvoda Gaston z Orleansu

Väčšina historikov súhlasí s tvrdením, že šaty boli omnoho praktickejšie na to, aby sa deti dokázali popasovať potrebami prírody.

Dôležité detaily, ktoré zachytili len niektorí, boli farby a usporiadanie gombíkov. Chlapčenské šaty boli zvyčajne jasnejšie a gombíky šité vpredu. Na druhej strane, dievčatá mali pokojnejšie farby a gombíky boli zakryté.

Tradičné chlapčenské šaty, 19.storočie

Za pozornosť stoja aj účesy. Dievčenské vlasy boli zvyčajne česané narovno, zatiaľ čo chlapci boli spokojný s krátkou ofinou alebo ulízanými vlasmi.

Prekvapením je, že toto obliekanie malých chlapcov do šiat zaniklo po desiatich rokoch. Stalo sa tak po skončení prvej svetovej vojny.

Na jednej strane k tomu prispel Sigmund Freud, ktorý sa zaoberal psychoanalýzou a dospel k záveru, že všetky psychologické problémy sa začínajú formovať v našom detstve. Uviedol, že deti nie sú bezpohlavné, preto je potrebné odlišovať ich už od ranného veku.

Na druhej strane reforma vzdelávania ovplyvnila odmietnutie šiat. Podľa nej začali deti oboch pohlaví navštevovať školy a nosiť uniformy: dievčatá mali sukne a chlapci nohavice.

Treba poznamenať, že britská kráľovská rodina ešte dodnes oslavuje tradíciu nosenia šiat u chlapcov. Princ William a Kate Middleton pokrstili svojho prvorodeného syna Georga v tradičných krajkových šatách, ktoré boli presnou replikou šiat najstaršej dcéry kráľovnej Viktórie z roku 1841. Podobne boli pokrstení aj predchádzajúci dediči britskej koruny.

V modernej spoločnosti je bežné rozdeľovať dedí podľa pohlavia už od ich narodenia. Napríklad aj také hračky či oblečenie kupujeme ešte skôr, než sa dieťa narodí (samozrejme, ak vieme, či to bude chlapček alebo dievčatko). Nuž doba sa stále mení a ani dnes nie je výnimkou, že na módnych mólach vidíme mužov oblečených do sukní. Je možné, že sa z toho stane novodobý trend?

 

zdroj:videoboom.cc

Chod hore