Ktoré potraviny nie sú vhodné pre tých, ktorí trpia bolesťou hlavy?

 

 

Častá bolesť hlavy sa pripisuje ženám, ktoré ju využívajú ako ospravedlnenie z neželanej blízkosti a únavy. Migréna a nechuť sú tak najčastejšie scenáre v našich spálňach. Možno by ste ale boli prekvapení, keď vám prezradíme, že oveľa častejšie trpia migrénou práve muži. Cefalea je naozaj nepríjemný stav, ktorého riešenie nie je tak jednoduché a vždy jednorazové.

 

Vyžaduje si to kompletný zoznam opatrení, ktorými sa je nutné pravidelne vo svojom živote riadiť. A k jednému z tých najdôležitejších patrí samozrejme strava a jej optimálne rozloženie. O tom, ktoré potraviny môžu byť v súvislosti s Cefaleou menej a viac rizikové, si teraz niečo málo povieme, vďaka čomu bude pre vás potom ich nakupovanie v Coop Jednota oveľa pohodlnejšie a jednoduchšie.

 

Diétna terapia

 

Od konzumácie konkrétnych potravín závisí veľmi veľa vecí. Tie viac kalorické spôsobujú obezitu a množstvo ďalších problémov, no aj mnohé zdravé a pre bežného človeka prospešné potraviny dokážu ubližovať. Alergické reakcie tela v podobe prejavov nepríjemnej a silnej bolesti hlavy sú stále viac častejšie. Riešením je ich eliminácia.

 

Kde začať?

 

Urobte si vo svojom živote malú analýzu vlastného jedálnička a snažte sa viac pozorovať. Vieme, že to nie je vždy jednoduché, ale v rámci úspešnej liečby neznesiteľnej migrény a iných typov bolestí hlavy je to jedna z najdôležitejších vecí.

 

Pozorne sledujte potraviny, po ktorých prichádza bolesť a snažte sa im následne vyhnúť a nahradiť niečím iným a možno oveľa chutnejším. Lidl leták od pondelka vám predsa vždy ponúka ten najlepší a široký sortiment kvalitných produktov, ovocia a zeleniny.

 

Prvý a najdôležitejší liek na liečbu bolesti hlavy

 

Primeraný a racionálny príjem vody je najdôležitejšia súčasť liečby rôznych bolestí hlavy, vrátane migrény. Aj keď nie ste zvyknutí dodať telu základný a potrebný objem tejto tekutiny, musíte sa k tomu jednoducho donútiť a urobiť z toho pravidelnú súčasť vášho života. V obchodoch si dnes predsa vybrať kvalitnú vodu v optimálnej cene nie je žiadny problém.

 

Dva litre by ste do seba za deň mali určite dostať, ak trpíte migrénou alebo inou bolesťou hlavy, platí to dvojnásobne. Donúťte sa!

 

Hypoalergénna strava

 

Pojem migréna, ako forma potravinovej alergie, bol vyjadrený na začiatku 80. rokov minulého storočia. Popisuje skupinu potravinárskych výrobkov – potravinové alergény považujúce sa za provokujúce a posilňujúce faktory migrény, a preto sa ich na zmiernenie stavu odporúča zo stravy vylúčiť. Sú to:

 

  • výrobky s vazoaktívnymi látkami: mliečne výrobky (mlieko, syr, kyslá smotana atď.), vajcia, čokoláda, káva, kakao, orechy, banány, pomaranče a ostatné citrusové plody, výrobky z pšeničnej a ražnej múky, paradajok, strukovín, octu, atď.
  • „kvasené“ výrobky (nápoje získané v dôsledku mliečneho kvasenia, mäkké druhy syrov atď.)
  • „Histamínové“ druhy potravín (kyslá kapusta, konzervované potraviny, údená klobása a iné).

 

Naopak, nahradiť ich vitamínmi a minerálmi sa oplatí. Aj tu ale pozor na alergie.

 

Ak sa vám ale podarí nájsť „správny“ komplex zdravých a správnych potravín, môžete patogenézu migrény ovplyvniť a zabrániť stavom, ktoré cefaleu zvyšujú. Vo vlastnom záujme sa o to aspoň pokúste.

Chod hore