Dnes zahynul posledný samec Bieleho Nosorožca na SVETE… Smutná správa pre celé ľudstvo…

Posledný samec bieleho nosorožca na svete zomrel a zanechal po sebe len dve samičky, s ktorými mal zachrániť svoj druh pred vyhynutím.

45-ročný nosorožec s menom Sudan bol v posledných dňoch v zlom zdravotnom stave. Liečil sa na ochorenia spojené s vekom a viacerými infekciami. Veterinárny tím rozhodol o eutanázii po tom, ako sa jeho stav výrazne zhoršil, uviedla v utorok skupina ochranárov WildAid.

Sudan žil v prírodnej rezervácii Ol Pejeta v Keni, kde bol obklopený ozbrojenou hliadkou, ktorá ho chránila pred istou smrťou zo strany pytliakov.

„Bol to nežný obor, so skvelou osobnosťou. Mnohí ľudia sa ho často báli pre jeho veľkosť, no bolo to úplne zbytočné,“ povedal Elodie Sampere, hovorca rezervácie.

Výskumní pracovníci boli schopní zachrániť nejaký Sudanov genetický materiál v nádeji, že sa im podarí umelo inseminovať jednu z dvoch žijúcich samíc, prezradil Sampere.

„Môžeme len dúfať, že sa svet poučí z tejto smutnej straty a prijme všetky opatrenia na ukončenie obchodu s rohmi nosorožcov. Hoci ceny rohoviny v Číne a Vietname klesajú, pytliactvo ešte stále ohrozuje všetky druhy nosorožcov,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti WildAid Peter Knights.

Nosorožci sú na hľadáčikoch pytliakov, ktorí sú poháňaní vierou, že ich rohy dokážu vyliečiť rôzne choroby. Odborníci tvrdia, že roh nosorožca začína byť lukratívnejším tovarom ako drogy.

Okrem nepretržitej ochrany, sa vedenie rezervácie rozhodlo dať na zvieratá rádiové vysielačky a vyslať do terénu tajnú hliadku, aby získala nové informácie o pytliactve.

Sudan už vo svojich posledných rokoch života nebol schopný zúčastniť sa sexuálneho styku so samicou a taktiež trpel na nízky počet spermií, čo spôsobilo problémy s rozmnožovaním. Navyše, hoci jeho 28-ročná dcéra Najin mohla splodiť potomka, jej zadné nohy sú príliš slabé na to, aby udržali váhu statného samca.

Sudan sa dostal do povedomia ľudí najmä minulý rok, kedy ho aplikácia na zoznamovanie ľudí Tinder vyhlásila za „nažiadujúcejšieho starého mládcenca na svete.“ Jednalo sa o kampaň na získanie finančných prostriedkov pre záchranu ohrozených druhov.

Nosorožec ostrorohý západný bol vyhlásený za vyhynutý už pred siedmimi rokmi v dôsledku pytliactva. Všetkých päť zostávajúcich druhov nosorožcov po celom svete sa považuje za ohrozených, podľa ochranárskej skupiny Save the Rhino.

zdroj:edition.cnn.com

 

Chod hore