Pestujete ruže? Stačí aby ste ich zastrihli podľa tohto spôsobu a budú rásť ešte rýchlejšie! OVERENÉ a funguje to

Zostrihávanie kvetov naozaj vystraší všetkých začínajúcich záhradkárov. Ale nebojte sa, ruže sú jedny z najjednoduchších rastlín čo sa týka starostlivosti. Je čas pripraviť ich na jar!

Bez starostlivosti to však nepôjde, inak vás nepotešia bohato rozkvitnutými kvetmi, dokonca môžu úplne vyhynúť. Máme pre vás niekoľko rád, ako tomu zabrániť.

Ako strihať ruže

Najprv je potrebné odstrániť zimný kryt z kríkov tak, aby ruže mohli dýchať čerstvý jarný vzduch.

Ak je teplota v noci stále nízka, chráňte rastliny netkaným materiálom. Starostlivo skontrolujte tieto kryty, odstráňte prebytočnú pôdu z rastliny.

1. Sanitačné strihanie

Odstráňte všetky staré, suché, slabé a zmrazené výhonky pre stimuláciu kvitnutia. Zo spodnej časti odstráňte mladé výhonky a vytvorte tak požadovaný tvar.

Ruže strihajte s príchodom teplejšieho počasia, keď sa púčiky zväčšujú, spravidla okolo marca – apríla. Procedúra sa vykonáva za slnečného dňa, pomocou roztoku manganistanu draselného dezinfikujte náradie. Urobte rez v uhle 45 stupňov cca 5-7 mm nad púčikom. Rez ošetríme voskom.

2. Strihanie popínavých ruží na jar

Po odstránení krytu sa vykoná sanitárna úprava, krík ruže sa zužuje odstránením všetkých rušivých vetiev. Potom upravte krík tak, aby výhonky mohli rásť vertikálne.

Ak ste len začiatočník, a neviete ako správne zostrihať ruže a bojíte sa poškodenia rastlín pri strihaní, pozrite si toto video, v ktorom je všetko podrobne popísané.

3. Strihanie kríkových ruží na jar

O koľko je možné zrezať každú ružu závisí od rastového potenciálu každej rastliny. Slabé ruže sa obstrihávajú viac ako silné. Pri správnom strihaní by výška ruže nemala presiahnuť 10-20 cm nad úrovňou terénu. Stonky ruží striháme vždy nad očkami.

Suché a mŕtve stonky odstráňte úplne. Je potrebné odstrániť divoké výhonky pod úrovňou púčikov, tmavohnedé vetvy rastúce krížom a rastúce smerom k výhonkovým listom.

4. Strihanie čajovo-hybridných ruží

Dospelé ruže striháme do výšky 20-25 cm od zeme, ponechávame výhonky s 5-6 očkami. Odporúča sa odrezať všetky vetvy staršie ako dva roky a skrátenie mladých, aby sme stimulovali kvitnutie.

5. Strihanie ruží Floribunda

S Floribundom musíte byť opatrnejší ako s čajovo-hybridnou ružou. Po zime 2-3 ročné výhonky a staršie nezrežte úplne, stačí ich len skrátiť. Ročné výhonky skráťte iba na tretinu ich dĺžky.

6. Strihanie pôdopokryvných ruží

Krása týchto rastlín spočíva v tom, že ich netreba formovať. Stačí ich len jemne preriediť na jar a urobiť sanitárne prerezávanie vertikálne rastúcich výhonkov. Výhonky so zelenou kôrou zostávajú nedotknuté. Nezabudnite ich zostrihať úplne každých 5-6 rokov, inak prestanú kvitnúť.

7. Strihanie miniruží

Vertikálne stredné výhonky dospelých kríkov sa nestrihajú, odstraňujú sa len bočné. V mesiacoch máj až júl to urobte takto : aby vaše kríky rástli rovnomerne a krásne, odstráňte všetky výhonky nad 4. alebo 5. lístkom a odstráňte vyblednuté pupene.

8. Strihanie parkových ruží 

Parkové ruže sa nemusia formovať niekoľko rokov. Na jar ich stačí len prestrihať. Staré kríky nechajte trochu kratšie, zväčšia sa tak kvety a bude ich viac.

9. Jarné strihanie izbových ruží

Aj izbové ruže nám môžu doma kvitnúť každý rok, stačí ich len správne ostrihať. Odporúča sa však zrezať ich už na jeseň, nie na jar, poprípade v marci až apríli, ale len ak sa ešte neobjavili púčiky.

Skráťte výhonky z minulého roka tak, aby na každej vetve boli 3 – 4 dobre vyvinuté pupene. Dajte kríku požadovaný tvar a odstráňte všetky slabé, tenké, poškodené, suché a rastúce vetvy.

Pomôžte vašim ružiam prebudiť sa s príchodom jari! Tieto krásne rastliny nie sú také zložité, ako si myslíte.

Strihanie je dôležitou súčasťou starostlivosti o ruže, a práve jar je to ideálne obdobie. Nielenže dostanete sa vám rastlinka odmení množstvom kvetov, navyše bude oveľa zdravšia. Ak aj urobíte pri orezávaní chybu, nevadí, ruže nováčikom odpúšťajú. Obstrihajte ich, ako uznáte za vhodné, a poprípade skúsite znova v budúcom roku.

Dúfame, že naše rady vám pomôžu, a využijete ich pri pestovaní týchto nádherných kvetín či už v záhrade alebo doma. Ak milujete rastliny a radi sa o ne staráte, zdieľajte tieto tipy so svojimi priateľmi!

Zdroj: Takprosto.cc

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Pestujete ruže? Stačí aby ste ich zastrihli podľa tohto spôsobu a budú rásť ešte rýchlejšie! OVERENÉ a funguje to”