Na tradičnom talianskom veľkonočnom stole nesmie chýbať lahodný múčnik Panettone. Ten sa podobá na tradičný veľkonočný koláč – Pasku, ktorý nájdeme aj u nás v niektorých oblastiach Slovenska. História hovorí, že koláč bol prvýkrát upečený v 16. storočí pre vojvodu Ľudovica il Moro podľa jeho vlastného receptu, ktorý sa odvtedy nezmenil.
Okolo koláča Panettone kolujú rôzne legendy. Podľa jednej z nich pochádza jeho názov z talianskeho pan del ton, ktorý v preklade znamená “chlieb rozkoše”.
Samotní Taliani radi spájajú podobu tohto kulinárskeho majstrovského diela s romantickou legendou mladého Tonyho z bohatej a vplyvnej rodiny, ktorý sa zamiloval do dcéry milánskeho pekára.
Aby bol Tony bližšie k svojej milovanej, nechal sa najať za učňa k otcovi dievčiny, aby si ho všimla. Vynašiel recept na úžasnú chuť sladkého pečiva v tvare kupoly s hrozienkami, citrónovou kôrou a plátkami pomaranča. Preto je jeho názov – Pani di Antonio (Chlieb od Tonyho).
Pôvodný recept je jednoduchý, hoci sa môže mierne líšiť v závislosti od dostupnosti produktov a vlastných želaní. Panettone môže byť s čokoládou, s lieskovými orechmi aj s exotickým ovocím. A keďže chutil každému, kto ho ochutnal, Panettone sa stal pýchou nielen Talianska, ale aj Francúzska, Španielska, dokonca aj Latinskej Ameriky!
Môžete sa s ním stretnúť aj v našich predajniach. Gazdinky začali experimentovať a pokúšať sa upiecť Panettone doma. Dnes vám poradíne, ako rýchlo pripraviť pravú taliansku tortu Panettone.
Taliansky veľkonočný koláč
Ingrediencie
- 850 g hladkej múky
- 25 g droždia
- 50 g cukru na polevu
- 1 polievkový lyžica cukru do cesta
- 180 g masla
- 2 vajíčka
- 4 žĺtka
- 150 g hrozienok
- 100 g kandizovaného ovocia
- 100 g orieškov
- 1,5 kávovej lyžičky soli
- kôra z jedného stredného citróna
- pol pohára vody
Postup :
1. Rozpusťte droždie a cukor v teplej vode. Pridajte pol šálky múky a premiešajte. Zmes nechajte pod uterákom 20 – 30 minút.
2. Nastrúhajte kôru z citróna na malom strúhadle a snažte sa nezájsť až do bielej časti citróna.
3. Zvyšnú múku si dajte na dosku, urobte do nej malý lievik a doňho vložte roztopené maslo, kôru, cukor, vajcia, žĺtky a kvások
4. Hnietenie by malo trvať najmenej 10 minút. Je potrebné, aby bolo cesto dobre lepkavé. Malo by byť celkom elastické a naťahovať sa takmer ako žuvačka.
5. Pridajte kandizované ovocie, hrozienka a orechy, premiešajte. Cesto nechajte 1,5 hodiny na teplom mieste kysnúť, kým sa objem nezväčší minimálne dvojnásobne.
6. Cestom zaplňte 1/3 objemu formy, môžete ju vyslať papierom na pečenie.
7. Cesto nechajte ešte hodinu na teplom mieste, aby ešte podrástlo až po okraj formy.
8. Koláč pečieme 15 minút v predhriatej rúre na 190 stupňov, potom ďalších 20-30 minút pri teplote 160 stupňov. Pomocou špajle kontrolujte či je koláč hotový.
Veľkonočný koláč je hotový! Dobrú chuť.
Aby sa koláč podaril :
- Cesto na koláč obľubuje teplé prostredie, takže ho nenechávajte v prievane.
- Cesto by malo dobre vymiesiť, koláč sa tak bude ľahko krájať a nebude sa lepiť na nôž.
- Pred pečením musí byť rúra predhriata na 150-180 stupňov.
- Forma na pečenie by mal byť vyplnená na 1/3 objemu, pretože objem cesta sa zvýši.
- Formu vkladajte do rúry opatrne, aby sa cesto nerzpadlo.
- Pri pečení Panettone neotvárajte rúru príliš často.
- Koláč je hneď po pečení dobré posypať práškovým cukrom alebo polevou.
Zdroj : takprosto.cc