Mŕtvy vorvaň, ktorý bol vo februári nájdený na pláži v Španielsku, mal v črevách 29 kg plastového odpadu

Plast morskému cicavcovi zablokoval tráviace ústrojenstvo, čo viedlo k jeho následnej smrti.

Na konci februára bol na pobreží juhošpanělského mesta Murcia nájdený mŕtvy vorvaň, ktorý pred svojou smrťou zjedol 29 kilogramov plastového odpadu. Táto veľryba je ďalším varovným signálom, ktorý ukazuje, že znečistenie oceánov plastom začína byť na skutočne kritickej úrovni.

Pri pitve vorvaňa boli v jeho črevách a žalúdku nájdené plastové tašky, siete, laná, sáčky, a dokonca aj kanister.

Odborníci na vnútorných stenách savcovho brucha našli zápal, ktorý bol spôsobený bakteriálnou alebo hubovou infekciou. Pravdepodobne išlo o dôsledok neschopnosti veľryby vylúčiť plast zo svojho organizmu, čo viedlo k zápalu pobrušnice.

Toto zviera, ktoré  je v Spojených štátoch chránené ako ohrozený druh, vážil 6 ton a meral zhruba 10 metrov.
Vorvaň tuponosý sa spravidla živí kalamármi a ich dĺžka života je približne rovnaká ako u človeka, teda v priemere 70 rokov.

Úrady mesta Murcia po nájdení veľryby začali kampaň proti vývozu plastového odpadu do pobrežných vôd. Aktivisti sa ďalej snaží zvýšiť povedomie o čoraz vážnejším problému znečistenia oceánov a potrebe upratovania pláží.

 

Čím ďalej jasnejšie vychádza najavo, že plast v našich oceánoch bude v nasledujúcich desaťročiach hlavnou hrozbou pre morský život.
Nedávno vykonaná štúdia odhaduje, že v súčasnej dobe sa v oceánoch a moriach po celom svete nachádza až 5 biliónov kusov plastu. A aby toho nebolo málo, odborníci sa obávajú, že celková hmotnosť plastu v oceánoch by do konca roka 2050 mohla prevýšiť hmotnosť všetkých rýb.

Mnoho krajín si túto hrozbu však už uvedomuje a snažia sa vyradiť z obehu jednorazové plastové vrecká a tašky, ktoré sa zvyčajne používajú napríklad v supermarketoch. Na tejto mape môžete vidieť, ako na tom krajiny naprieč celým svetom s touto snahou sú:

  • Zelená značí krajiny, kde sú plastové tašky úplne zakázané
  • Žltá značí krajiny, kde sa na určité druhy plastových tašiek vzťahuje daň
  • Oranžová značí dohodu o dobrovoľnej dani
  • Fialová predstavuje krajiny, kde panuje čiastočný zákaz či daň na regionálnej úrovni

Európska únia presadzuje, aby všetky plastové tašky boli do roku 2030 recyklovateľné a rad organizácií po celom svete sa biologicky nerozložiteľných plastových tašiek chce dokonca zbaviť úplne.

Avšak do tej doby je potrebné podporovať iniciatívy pre čistenie pláží a oceánov, ktoré sú teraz absolútne nevyhnutné. Inak totiž bude podobných zdrvujúcich pohľadov, ako uvidíte napríklad v nasledujúcom videu, len pribúdať:

 

Oslovil vás tento článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi!

https://www.youtube.com/watch?v=Kjj1eb9XRvM

zdroj: https://viralitycz.tiscali.cz

Chod hore