Bulhari sa zomkli a pomáhajú zachraňovať primrznuté bociany. Prichýlia ich k sebe domov

Dedinčania v Bulharsku prichádzajú na pomoc migrujúcim vtákom. Safet Halil drží bociana vo svojom náručí. Čo by ste urobili keby ste narazili na niekoľko bocianov ležiacich v zasneženej oblasti? V Bulharsku si ich ľudia berú domov.

Zima na severovýchode krajiny postihla migrujúce vtáky tak, že pokryla ich krídla mrazom a v dôsledku toho nemohli pokračovať v lete.

“Blízko dediny som predvčerom našiel 5 primrznutých bocianov.” povedal Safet Halil (53) z dediny Zaritsa blízko mesta Dulovo. “Vzal som ich domov, zahrial a poriadne nakŕmil.”

Experti povedali, že primrznuté krídla donútili vtáky stráviť noc na zemi, namiesto toho aby zostali na stromoch.

“Je to prvýkrát, čo sme videli v Bulharsku toľko bocianov v núdzi.“ povedala Hristina Klisurova, z rehabilitačného centra pre voľne žijúce živočíchy v meste Stara Zagora.

Objavila sa aj v štátnej televízií a varovala ľudí aby nebrali do svojich príbytkov akýchkoľvek bocianov ale iba tých, ktorí sú v núdzi, zranení alebo majú primrznuté krídla a následne ich pustili na slobodu.

Z dôvodu silného vetra, nízkych tepôt a snehových búrok sa Halil rozhodol ponechať svojich spoločníkov u seba ešte niekoľko dní.

“Dnes je -3 a prognózy nie sú dobré.“ povedal.

Bociany sú na tom omnoho lepšie a v ich dočasnom príbytku im je naozaj dobre.

Pinterest

V 2016, Bulharsko odhadlo počet prisťahovaných bocianov na 6 000, čo je okolo 1 000 viac než pred 10 rokmi.

„V susednom Rumunsku, zamrzlo viac ako 200 malých vtákov.“ povedala Ovidiu Bufnila, z rumunskej ornitologickej spoločnosti. Poradila ľuďom aby ich nechytali, nakoľo ich iba vystrašia a vysilia, a nech zachraňujú iba jedince odkázané na ľudskú pomoc.

Zdroj: theguardian.com

Chod hore