Najúčinnejší olej, ktorý odstráni bolesti kĺbov, krku, artritídu, dnu, cysty, bolesti hlavy a omnoho viac!

Jedným z dôvodov, prečo milujem jarné obdobie, sú žiarivé kvety púpav, ktoré sa vynímajú na pozadí čerstvej zelenej trávy. Prebúdzanie včiel zberajúcich nektár a zvuky ich šťastného bzučania…

Púpavy nemám rada len ja, ale aj celá moja rodina. Z tohto dôvodu ich každú jar zbierame, aby sme z nich mohli vyrobiť liečivá a chutné jedlá. Púpavu lekársku môžeme konzumovať v šalátoch, pridať ich do polievok, smažiť v palacinkovej zmesi, piecť v koláčoch, pripravovať si z nej sirup, džem a bylinkový čaj.

одуванчик лекарственный

Táto skromná rastlina sa v mnohých prípadoch považuje za obyčajnú burinu. A to je obrovská chyba! Púpava je už odpradávna známa svojimi liečivými vlastnosťami. Využíva sa vo fytoterapii na liečbu infekcií, pri žlčníkových ochoreniach a problémov pečene, či ako diuretikum.

Viete o tom, že táto rastlina je jedným z najefektívnejších prostriedkov na zmiernenie bolesti kĺbov a svalov? Bolo preukázané, že protizápalové vlastnosti púpavy pomáhajú pri liečbe artritídy a dny, odstraňujú kŕče a bolesti hlavy. Ak sa týchto nepríjemností chcete zbaviť aj vy, pripravte si olej z kvetov púpavy, ktorými si budete potierať bolestivé miesta.

одуванчик лекарственный в медицине

Dnes vám prezradíme, ako si môžete pripraviť liečivý olej z púpavy lekárskej. Jedná sa o najsilnejší prostriedok na ovplyvňovanie stavu a funkcie nášho organizmu.

Rastlina by sa mala zbierať len z ekologicky čistých oblastí, mimo diaľníc a veľkých miest.

одуванчик лекарственный для суставов

Ingrediencie

  • 500 g kvetov púpavy
  • 1 liter vysokokvalitného rastlinného oleja lisovaného za studenaодуванчик его лекарственные свойства

Postup

  1. Kvety si nazbierajte v suchom a slnečnom počasí. Vložte si ich do pollitrovej nádoby (kvety nie je nutné umývať).желтый одуванчик
  2. Púpavy zalejte olejom až k povrchu nádoby a hrdlo nádoby previažte gázou.желтые цветы одуванчика
  3. Nádobu teraz postavte na 3 týždne na teplé a slnečné miesto.полезные свойства цветков одуванчика
  4. Keď kvety púpavy začnú hnednúť, preceďte olej cez gázu do sterilizovanej fľaše z tmavého skla.масло одуванчика своими руками
  5. Liečivý olej skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Ak sa vám nechce čakať pár týždňov, môžete to urobiť aj takto…

Príprava:

  1. Nalejte si do hrnca rastlinný olej a pridajte kvety púpavy.
  2. Zmes zohrejte vo vodnom kúpeli – 30 až 60 minút na najmenšom plameni.
  3. Teraz si zmes premiestnite do nádoby a nechajte ju na slnku po dobu jedného dňa.
  4. Preceďte olej cez gázu a prelejte ho do nepriehľadnej nádoby.
  5. Uzatvorte ju a skladujte na chladnom, tmavom mieste.масло цветков одуванчика

Olej by nemal byt príliš horúci, preto nedovoľte, aby vám začal vrieť. Čím dlhšie ho budete môcť zohrievať bez toho, aby vrel, tým viac prospešných látok sa uvoľní do oleja.

Aby ste predišli poškodeniu výrobku, skontrolujte, či je nádoba, do ktorej olej dáte, úplne suchá. Väčšina olejových extraktov, ak sú správne skladované, sa môžu používať aj celý rok.

чем полезно масло одуванчика

Kvety púpavy je možné zamraziť a použiť ich v zimnom období na prípravu spomínaného oleja.

Tento extrakt z púpavy pomáha pri ochoreniach pečene, žlčových kameňoch, pri problémoch s častou zápchou ako aj pri ochoreniach s gastrointestinálneho traktu (gastritída, kolitída). Užívajte 1 PL 3-krát denne počas jedla.

Pri bolestiach kĺbov je potrebné, aby ste si púpavovým olej potierali bolestivé miesta najlepšie 2-3x denne – to vám poskytne pretrvávajúci analgetický účinok. Šalát dochutený týmto olejom dostane nielen skvelú chuť, ale aj zdraviu prospešné látky.

Užitočné vlastnosti púpavy môžete využiť aj pri liečbe kožných ochorení. Na tento účel použite olejové mastičky, ktoré pomáhajú pri chrípke, ekzémoch, ranách, popáleninách, svrabe či pri uhryznutí hmyzom.

Ak sa vám tento článok páčil, podeľte sa o neho aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

zdroj:takprosto.cc

Chod hore