Návod na prírodnú farbu na fasádu domu a ploty: 10-krát lacnejšia ako bežné a vydrží desaťročia!

Pri nástupe tepla ma každý domáci kutil chuť vyskúšať niečo nové na svojom dome či pozemku. Výpočet budúcich výdavkov však neraz stopne akékoľvek pokusy potrebných na nákup farieb.

Cena farby na fasádu vo veľkej miere závisí od samotnej kvality. Čo robiť, ak je práce veľa a rozpočet malý? V posledných desaťročiach, už mnohí vedia, že farba „žije“ len pár rokov, potom sa jej vzhľad začne každým dňom zhoršovať.

краска по дереву для наружных работ

Prečo je nerozumné míňať peniaze na krátkodobé materiály? Farbu si dokážete vytvoriť aj vy sami, v akomkoľvek množstve a v oveľa lepšej kvalite ako z obchodu. Ponúkame vám dva recepty na prípravu kvalitnej a dlhotrvácnej farby.

Švédska červená farba neprepúšťa vlhkosť, no zároveň umožňuje drevu dýchať. Stačí, ak sa budete pridržiavať nasledujúcich krokov a zakúpite si k tomu všetko potrebné – nájdete to v akomkoľvek obchode.

краски по дереву для наружных работ на водной основе

Fínska farba

Potrebujete

  • 790 g žitnej alebo pšeničnej múky
  • 1560 g síranu železnatého
  • 360 g soli
  • 1560 g sušeného vápna
  • 9 litrov vody

Postup

  1. Vo veľkej smaltovej nádobe si pripravte škrobové lepidlo: do múky si pridajte 6 litrov studenej vody a miešajte, kým zmes nenadobudne konzistenciu hustej smotany.влагостойкая краска по дереву для наружных работ
  2. Zvyšné 3 litre vody priveďte k varu a následne pridajte do zmesi.краска для дерева для наружных работ
  3. Zmes si teraz preceďte a položte na oheň.
  4. Neustále ju miešajte, pridajte soľ, síran železnatý a sušené vápno.какая краска по дереву для наружных работ лучше
  5. Pripravenú zmes zabaľte tak, aby bola počas celého času teplá.
  6. Odlejte si potrebné množstvo na do pracovnej nádoby, na tento účel použite napríklad rozrezané plastové kanistre.самая хорошая краска по дереву для наружных работ

Švédska farba

Touto farbou je možné skrášliť len čisté drevo alebo omietku. Nie je potrebné žiadne predbežné spracovanie – stačí, ak budete striktne dodržiavať pomery.

Potrebujete

  • 600 g ražnej múky
  • 260 g soli
  • 250 g ľanového oleja
  • 260 g síranu železnatého
  • 260 g červený oker
  • 4,5 litra vody

Postup

  1. Múku si zalejte 3 litrami vody a položte na mierny plameň. Premiešajte, vytvorte si lepkavú zmes, ktorú budete miešať a uistite sa, že v nej nebudú žiadne hrudky.финская краска по дереву для наружных работ
  2. Keď sa prevarí do homogénnej hmoty, pridajte soľ a síran železnatý. Pokračujte vo vretí, až do úplného rozpustenia kryštálikov.рецепт краски
  3. Následne do zmesi prisypte červený oker a mieste, kým opäť nezískate homogénnu hmotu.рецепт краски своими руками
  4. Tenkým prúdom prilievajte ľanový olej, poriadne pomiešajte a pridajte ešte 1,5 litra vody. Neodstraňujte z ohňa.рецепт финской краски
  5. Pripravenou zmesou okamžite začnite maľovať daný povrch – kým je teplá.рецепт фасадной краски

Je lepšie, ak tento švédsky náter aplikujete na drevené povrchy pomocou štetca a omietku s valčekom. Mali by ste naniesť dve vrstvy. Spotreba farby je približne 250g na 1 m2.

Pracujte popoludní, kedy slnko zapadá. Ak bola budova alebo oplotenie predtým natreté olejovou farbou, musíte ju úplne očistiť.

рецепт финской краски для дерева

Na rozdiel od olejových farieb, fínske a švédske druhy sú omnoho odolnejšie. Vaša budova bude stáť aj 20 rokov bez potrebných opráv vonkajšej fasády!

Je vhodná pre všetkých, ktorý nechcú prekračovať svoj stanovený rozpočet, no aj napriek tomu potrebujú väčšie množstvo farby. Všetko urobíte kvalitne a vaše drevo bude dlhodobo chránené.

рецепты фасадных красок

Teraz už viete, ako si pripraviť farbu na drevené povrchy aj v domácich podmienkach. Inšpirujte vašich priateľov a zdieľajte s nimi tento zaujímavý článok!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore