Tieto produkty môžete doma skladovať aj 10 rokov, jednoducho sa neskazia nikdy!

V živote to je zvyčajne tak, že ak sa chceme vyvarovať žalúdočným nepríjemnostiam, otrave či nebodaj smrti, nemali by sme konzumovať potraviny, ktorým vypršal ich dátum exspirácie. Možno vás prekvapí, no existujú produkty, s ktorými už nemusíte mať obavy, že by sa mohli skaziť. Necháte ich v špajzi aj niekoľko rokov a nič im to neuberie na ich vlastnostiach. Nachádzajú sa medzi nimi dokonca omáčky, obilniny a niekoľko ďalších dobré známych produktov.

срок хранения продуктов

V nasledujúcom článku si povieme niečo o 10 potravinách, ktoré si môžete do vašej kuchyne uložiť aj na niekoľko rokov, ba do konca života. Hlavné je, aby ste to robili správne.

  1. RyžaZistilo sa, že ryža môže byť na jednom mieste uložená až po dobu 30 rokov a nič nestratí na svojich vlastnostiach. Najlepšia teplota na skladovanie ryže je 4,5 °C a menej. Najvhodnejšie je použiť sklenené nádoby. Nezáleží na tom, o aký druh ryže sa jedná o tmavú, bielu alebo predparenú. Najdôležitejšie je, by do nej nevošiel žiaden hmyz.

    срок хранения продуктов

  2. Sušené mliekoČas použiteľnosti sušeného mlieka je neobmedzený, presnejšie povedané, ešte nebol stanovený. Jedinou podmienkou na to, aby si tento výrobok zachoval svoju nutričnú hodnotu, je skladovať ho v hermeticky uzatvárateľnej nádobe.

    срок хранения продуктов

  3. Sójová omáčkaPravdepodobne najprekvapujúcejší produkt na tomto zozname. Otvorená sójová omáčka sa môže skladovať až do doby 3 rokov. Ak teda prídete o uzáver, nepanikárte. Na druhej strane, vzduchotesne uzavretá omáčka môže byť skladovaná oveľa dlhšie. Všetko závisí od kvality sójovej omáčky a spôsobu jej prípravy. Omáčka získaná spôsobom prirodzeného fermentácie môže byť vhodná na konzumovanie po dobu 10 až viac rokov.

    срок хранения продуктов

  4. Javorový sirupBalený javorový sirup si môžete doma uložiť navždy. Dokonca ho môžete venovať svojim vnučkám a vnukom ako vaše rodinné dedičstvo. Aj po otvorení ho je možné skladovať aj niekoľko rokov, no len vtedy, ak ho budete držať v chladničke. Skvelé, čo poviete?!

    срок хранения продуктов

  5. FazuľaSušenú fazuľu je možné skladovať minimálne 30 rokov. Okrem toho nestráca svoje užitočné vlastnosti ani chuť. K tomuto záveru dospeli výskumníci z univerzity Brighama Younga, pričom konštatovali, že po 30 rokoch sa vzhľad fazuľových bôbov nijako nezmenil.

    срок хранения продуктов

  6. SoľSoľ sa jednoducho nemôže pokaziť, už len z tohto dôvodu, že sa jedná o minerál. Tento produkt je citlivý na vlhkosť po jej absorbovaní začne soľ tvrdnúť. To je to najhoršie, čo sa s ňou môže stať. Majte však na pamäti, že jodidovanú soľ môžete doma skladovať len po dobu 1 roka. Počas tohto času sa jód vyparuje a zo soli sa stáva obyčajná kuchynská, ktorá už nemá trvanlivosť.

    срок хранения продуктов

  7. Tvrdé nápojeVodku, rum, koňak a whiskey udržujte zatvorené na tmavom a chladnom mieste – ich dátum vypršania platnosti nikdy neuplynie. Toto pravidlo sa ale nevzťahuje na už otvorené fľaše.

    срок хранения продуктов

  8. OcotOcot je ďalšou tekutinou, ktorú je možné skladovať doma po veľmi dlhú dobu. Je potrebné ho ale uchovávať v pôvodnom balení na tmavom chladnom mieste. Hlavné je, aby boli mimo zdroju tepla.

    срок хранения продуктов

  9. CukorAko soľ, aj cukor je možné skladovať v kuchyni po celú večnosť. Stačí ho mať na suchom mieste vo vzduchotesnej nádobe a nič sa mu nestane. To isté platí aj u práškového cukru.

  10. MedMed je skutočne unikátny produkt, ktorý je možné skladovať bez toho, aby stratil svoje užitočné vlastnosti aj po dobu niekoľkých storočí. Tajomstvom je, že sa v ňom nedokážu rozvíjať žiadne baktérie. Okrem toho, slepačie vajcia, zaliate medom, sa vám taktiež neskazia. Archeológovia už neraz našli nádoby s medom, ktorý už mal niekoľko tisíc rokov, no stále bol vhodný na konzumáciu.

    срок хранения продуктов

Vďaka tomuto článku si môžete byť istí, že po zakúpení niekoľkých balíkov cukru, soli či octu alebo sójovej omáčky sa nemusíte báť ich skorej exspirácie.

Nezabudnite sa o tento zaujímavý článok podeliť aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Tieto produkty môžete doma skladovať aj 10 rokov, jednoducho sa neskazia nikdy!”