Po vyslovení slovného spojenia malinový džem si nejeden z nás okamžite predstaví jeho neuveriteľnú chuť a vôňu, okrem tohto však netreba zabúdať ani na užitočné vlastnosti, napr. pomáha liečiť takmer akýkoľvek druh prechladnutia. Môžeme ho jesť lyžičkou, pridať ho do zákuskov, urobiť si s ním čaj či pridať ho do omáčky na mäso. Áno, mnoho luxusných reštaurácii používa vo svojich jedlách višňový džem alebo sirup, no malinová varianta sa okrem iného hodí k rôznym druhom mäsových pochúťok.
Prezradíme vám, ako si vybrať tie najlepšie maliny a k tomu pridáme dva recepty, na prípravu lahodného malinového džemu.
Ako na to?
- Buďte si istí, že bobule, ktoré si kupujete sú zrelé a nepoškodené. Najlepšie urobíte, ak ich spracujete ešte v deň nákupu.
- Ak chcete maliny umyť, vložte ich do sitka a prepláchnite ich v studenej vode. Týmto spôsobom sa jemné bobule nerozpadnú.
- V prípade, že na malinách vidíte hmyz, vložte ich do soľného roztoku na 15-20 minút. Všetky chrobáky a larvy ostanú na povrchu.
- Aby bol výsledný džem chutným a voňavým, nevarte súčasne viac ako dva kilogramy malín.
- Najlepšie urobíte, ak výsledný džem vložíte do smaltovaných alebo hliníkových nádob. Meď kvôli svojim chemickým reakciám zbaví džemu jeho pozitívnych vlastností.
- Pomer malín a cukru je 1:1.
Malinový džem s mätou
- 1 kg malín
- 1 kg cukru
- 2 vetvičky mäty
Postup
- Najskôr si maliny dôkladne umyte.
- Vložte ich do hrnca, pridajte cukor a počkajte, kým začnú vypúšťať šťavu. Zvyčajne to trvá 4-5 hodín.
- Po uplynutí času pridajte k malinám mätu (nič sa nestane, ak jej trochu pridáte aj do samotného džemu, aby mu dodala skvelú arómu). Následne priveďte džem k varu. Nechajte ho povariť 5-7 minút na miernom plameni. Odstráňte ho zo sporáka a nechajte vychladnúť. Vyberte z neho vetvičky mäty a premiestnite ho do sterilných nádob.
Malinový džem s alkoholom
- 1 kg malín
- 1 kg cukru
- 3 pl vodky
Postup
- Maliny najskôr dôkladne premyte.
- Zasypte ich cukrom a nechajte odstáť na niekoľko hodín, aby pustili šťavu.
- Keď sa tak stane, miešajte ich každé dve hodiny, kým sa cukor celkom nerozpustí. Zvyčajne to trvá 6-8 hodín.
- Pridajte vodku a poriadne premiešajte. Trik spočíva v tom, že džem nie je nutné variť. Uchová si všetky svoje užitočné vlastnosti. Nalejte džem do sterilných nádob a pevne uzatvorte. Môžete ho uchovávať v chladničke alebo v chladnejšej pivnici.
zdroj:takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?