Toto je dôvod, prečo naše babičky zbožňujú harmančekový čaj: 15 liečivých vlastností

Moja stará mama má 70 rokov a aj napriek svojmu veku je stále aktívna a veselá. Netrápi ju vysoký tlak, nespavosť, či iné problémy týkajúce sa vyššieho veku. Nevie co je to pilulka a tvrdí, že je to jed v čistej forme. Má totiž prostriedok, ktorý dokáže vyliečiť rôzne choroby omnoho lepšie, než akékoľvek lieky z lekárne.

Jej tajomstvom je obyčajný harmančekový čaj a dnes vám prezradíme všetko o jeho liečivých vlastnostiach. Uisťujeme vás, že ho odteraz budete piť každý večer!

ромашка лечебные свойства

Harmančekový čaj je cenovo dostupný liek, ktorý vás ochráni pred množstvom nepríjemných ochorení. Okrem toho má príjemnú chuť a pokojne ho môže byť náhradou za obyčajný čaj. Obsahuje flavonoidy a iné antioxidanty, ktoré prispievajú k zdraviu nášho tela. Najužitočnejšou časťou rastliny sú jej kvety, keďže obsahujú najužitočnejšie látky pre ľudský organizmus.

Poďme teda zistiť, na čo všetko je vhodné čaj použiť…

  1. Zlepšuje spánokNeexistuje lepší spôsob na elimináciu stresu, úzkosti a vyčerpanosti než harmanček. Čaj s harmančekom uľahčuje zaspávanie a zlepšuje kvalitu spánku. Ak ho vypijete pred spánkom, ráno budete po prebudení odpočinutý a veselý.
  2. Má protizápalové účinky Vďaka týmto vlastnostiam sa harmanček účinne používa pri ochoreniach žalúdka a čriev. Pomáha sa vyrovnať sa s infekciami, zmierňuje zápaly a kŕče.

    польза ромашки

  3. Pomocník pri strese a úzkosti Harmanček je prirodzené antidepresívum. Šálka voňavého harmančekového čaju zvyšuje hladinu serotonínu v tele a pomáha relaxovať. Stres a úzkosť odídu, upokojíte sa a prídete na iné myšlienky. Jedná sa o výborný liek proti chronickému stresu.
  4. Posilňuje imunitu Fenoly obsiahnuté v harmančeku zvyšujú ochranné vlastnosti organizmu v boji proti infekciám. Tieto látky pomáhajú pri stavoch prechladnutia, chrípky či dokonca zapálených dutín.

    чай с ромашкой

  5. Pomáha pri žalúdočných ťažkostiachHarmanček pomáha pri riešení mnohých problémov s gastrointestinálnym traktom: od nadúvania až po syndrómom dráždivého čreva. Veľmi účinný je pri gastritíde, pretože má protizápalové vlastnosti.

    Spazmolytické vlastnosti harmančeka majú priaznivý účinok na črevo, zmierňujú nadúvanie, bolesti a kŕče v črevách. Okrem toho sa dokáže popasovať aj s obnovou žalúdka pri otrave.

  6. Harmanček ako prevencia rakoviny Apigenín obsiahnutý v harmančeku má protinádorový účinok. Pomáha predchádzať vzniku rakoviny prsníka, žalúdka, kože, prostaty či maternice.
  7. Pomáha ženám pri menštruačných bolestiachMenštruácia prináša ženám pocit nepohodlia a je to práve harmanček, ktorý im pomáha vyrovnať sa s nimi. Čaj znižuje bolesti, zmierňuje kŕče, upokojuje nervový systém a eliminuje výkyvy nálady.

    чай с ромашкой в пакетиках

  8. Bojuje proti alergiám Harmanček má tiež antihistamínové vlastnosti, ktoré pomáhajú pri alergických záchvatoch – regulujú odpoveď imunitného systému na pôsobenie alergénov.
  9. Prevencia pri kardiovaskulárnych ochoreniachČaj s harmančekom pomáha znižovať krvný tlak, reguluje hladinu zlého cholesterolu v krvi a tým zabraňuje vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  10. Pomáha pri osteoporózeLátky obsiahnuté v harmančeku stimulujú aktivitu osteoblastov (podieľajú sa na transformácii kostného tkaniva). Harmanček zvyšuje hustotu kostí a tým zabraňuje osteoporóze.
  11. Harmanček a cukrovkaŠtúdie dokazujú, že harmančekový čaj je užitočný aj pri cukrovke. Znižuje hladinu cukru a reguluje hladinu inzulínu v krvi. Konzumácia tohto čaju môže významne znížiť množstvo cukru v krvi.

    чай с ромашкой в аптеке

  12. Bojuje proti hemoroidomHarmanček má komplexný účinok na hemoroidy. Vďaka svojim vlastnostiam umŕtvuje, zmierňuje svrbenie, odstraňuje infekciu a zápal. Aplikovať harmanček môže byť vo forme kúpeľa alebo čaju.
  13. Pomáha riešiť kožné problémy Harmančekový čaj je vhodné použiť nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie účely. Extrakt z harmančeka pomáha odstrániť podráždenie kože. Obklad z neho lieči ekzémy. Odvar podporuje rýchle hojenie rán a kožných lézií. Okrem toho, eliminuje jemné vrásky. Skutočný poklad pre starostlivosť o vašu pleť!
  14. Posilňuje vlasyĎalšou užitočnou vlastnosťou harmančeka je posilnenie koruny krásy. Ak si umývate hlavu s odvarom z harmančeka, vaše vlasy budú lesklé a hodvábne jemné. Je to nenahraditeľný prostriedok na stimuláciu rastu vlasov.
  15. Pomáha pri problémoch v ústnej dutineKloktanie s odvarom z harmančeka pomáha účinne bojovať proti bakteriálnym infekciám, zabraňuje vzniku zubného kazu a posilňuje ďasná.

Tak ako pri užívaní iných liekov, aj harmanček dokáže u človeka vyvolať nežiadúce účinky. Najskôr sa teda uistite, že nemáte žiadne alergie na túto rastlinu. Neodporúča sa používať počas tehotenstva, pretože môže vyvolať predčasný pôrod. A čo je najdôležitejšie, vyhýbajte sa mu počas dňa, pretože spôsobuje ospalosť.

Netreba zabúdať ani na fakt, že harmanček nie je všeliek. Je skvelý na prevenciu a liečbu bežných problémov, no ak vás trápia vážnejšie ochorenia, najlepšie urobíte, ak sa obrátite na vášho obvodného lekára.

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Toto je dôvod, prečo naše babičky zbožňujú harmančekový čaj: 15 liečivých vlastností”