Pred davom ľudí vystavoval predčasne narodené deti. O 40 rokov neskôr mu za to poďakovali

Začiatok minulého storočia bol poznačený vzostupom rôznych podivuhodných inštitúcii. Ľudia boli ochotní minúť majetok, aby mohli celé hodiny hľadieť na kadejaké exponáty, ktoré sa vymykali bežnému životu.

Coney Island bolo známe mnohými podobnými udalosťami, na ktorých ste mohli napríklad vidieť vedľa seba stáť klietku s leopardom, vypchatú opicu s prišitým rybím chvostom vydávajúcu sa majiteľom za morskú pannu či živého hrbáča. Do jednej z týchto výstav sa zapojil aj Dr. Martin Couney. Jeho prezentácia mnohým vyrazila dych, chodili totiž obdivovať predčasne narodené deti…

Jeho kolegovia ho považovali za darebáka a šarlatána. Svoje pracovisko si postavil tak, aby zaujal čo najviac ľudí a mohol tak objav ukázať čo najväčšiemu počtu divákov – išlo predsa aj o jeho dobrú reputáciu!

V skutočnosti sa ale obával len jedinej veci, ktorou bolo zdravie jeho malých pacientov. Jednalo sa o jediný spôsob, akým mohol na výstavev New Yorku dokázať vhodnosť svojej metódy aj jeho lekárskym kolegom. Tí ale museli najskôr vidieť reálne výsledky.

S lekárom pracovali aj úhľadne oblečené zdravotné sestry, ktoré sa starali o deti a obsluhovali inkubátor. Každý návštevník musel zaplatiť 25 centov. Všetky vyzbierané peniaze boli vynaložené výlučne na potreby detských pacientov.

Detičky ležali za sklom vo vyhrievaných skrinkách. Udržiavanie vhodnej teploty bolo nevyhnutné pre ich správny vývoj. Deti dostávali vzduch pomocou špeciálnej trubice, v ktorej boli nainštalované filtre.

Predčasne narodené deti boli kŕmené mladými mamičkami, ktoré k nim boli špeciálne najaté práve na tento účel. Samotné mamičky mali kuchára, ktorý im varil extrémne výživné pokrmy. Potencionálne matky so zlozvykmi nemali u Dr. Martina šancu. Napríklad aj bežné fajčenie mohlo byť dôvodom na ich okamžité prepustenie.

Postupom času sa ukázalo, že deti pod dohľadom doktora Couneyho prežili oveľa viac ako pri použití tradičných metód ošetrovania predčasne narodených detí. Z 15% predčasne narodených detí sa postupne podarilo zachrániť až 85% takýchto prípadov.

Jeho zriadenie fungovalo od roku 1903 až do roku 1943. Počas tohto obdobia si inkubátory vyskúšalo viac ako 6500 kojencov. Jedným z nich bola aj Beth Allen, ktorú môžete vidieť na fotografii vyššie – narodila sa v roku 1941 v Brooklyne.

Maličká Beth sa narodila o tri mesiace skôr ako bolo plánované. Žena si je istá, že bez doktorovej pomoci by to určite neprežila.

Skvelé však? Prvé počiatky inkubátorov, ktoré zachraňujú detské životy až dodnes! Ak sa vám tento článok páčil, zdieľajte ho aj s vašimi priateľmi!

zdroj:videoboom.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Pred davom ľudí vystavoval predčasne narodené deti. O 40 rokov neskôr mu za to poďakovali”