Trápia vás suché a popraskané chodidlá? Vyskúšajte lopúch

beautiful girl on background red wall

Lopúch – mnohými ľuďmi považovaný za nepotrebnú burinu, ktorá sa nachádza pri akomkoľvek plote. Nie je to však len taká obyčajná rastlina, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať…

применение листьев лопуха

Medzi najznámejšie druhy lopúchov patrí lopúch väčší a lopúch menší. Ide o veľmi nedocenenú rastlinu. Jeho korene, plody a listy sú neraz využívané na výrobu liekov. Pomocou neho sa liečia mnohé choroby, rany, no svoje miesto si nájdu aj v skrášľované nášho vzhľadu.

Pred pár rokmi som sa vďaka nemu naučila, ako sa postarať o zdravé a krásne chodidlá. Už je to druhé leto, čo sa na mojich pätách nenachádza žiadna popraskaná a vyschnutá koža.

способ применения листьев лопуха

Chodenie naboso či tuhá zima neraz spôsobia, že sa z našich chodidiel stanú drsné, popraskané a suché miesta, ktoré v lete nechceme ukazovať v žiadnej otvorenej obuvi. Ak však máme príležitosť ísť niekam do prírody, uprednostníme výlet na chatu, kde sa vonku prechádzame výhradne bosí. Ide o príjemný pocit, ktorý v sebe skrýva množstvo pozitívnych účinkov.

настой листьев лопуха применение

Neďaleko býva susedka, ktorá dlhodobo trpela ochorením kĺbov. Na odstránenie akútnych bolestí používa lopúch, presnejšie povedané, jeho tinktúru. Okrem toho si všimla, že po niekoľkých obkladoch z lopúcha, sa takmer celá stará, zhrubnutá koža na chodidlách s jednoduchosťou stala minulosťou.

Vtedy sa naučila pripravovať lopúchový liek, ale aj to, ako si z listov vytvoriť tplacku, ktorú si následne pred spaním aplikujem na drsnú kožu chodidiel.

применение сока из листьев лопуха

Listy lopúcha si podrvíme na kašu, zmiešame ju s medom, pridáme bežnú múku a vytvoríme menšiu placku. Tú si následne pripevníme na päty a ráno si ich ošetríme obvyklým spôsobom – odstránime z nich všetku odumretú zrohovatenú pokožku.

применение сока из листьев лопуха

Po takejto procedúre sa vyhýbajte domácej či profesionálnej pedikúre. Ak sa vám jedna procedúra zdá byť trochu málo a koža sa nebude odlupovať podľa vašich predstáv, môžete ich opakovať ešte 2-3x. Stačí, ak budete sledovať stav vašej pokožky a pochopíte, kedy je čas už procedúru neopakovať.

Mimochodom, tinktúra z koreňov lopúcha s olivovým alebo mandľovým (zriedkavo slnečnicovým) olejom pod názvom lopúchový olej, sa používa v ľudovej medicíne ako prostriedok na posilnenie vlasov. Koreňový vývar sa používa ako diuretikum a diaforetikum.

применение сока листьев лопуха

Múka vyrobená z vysušených listov lopúcha, zmiešaná s dvojnásobným množstvom ryžovej múky môže slúžiť na pečenie chleba a vyprážaný koreň ako pochúťka ku káve. Na konzumáciu môžete tiež použiť aj mladé výhonky lopúcha. A hľa, koľko z nás doposiaľ tvrdilo, že je to len burina!

Leto je v plnom prúde, nenechajme si ho preto pokaziť zbytočne nepríjemným vzhľadom našich chodidiel. Čím skôr začneme, tým rýchlejšie budú vyzerať ako nohy bohyne.

Ak sa vám tento článok páčil, podeľte sa o neho aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Trápia vás suché a popraskané chodidlá? Vyskúšajte lopúch”