Martin Chodúr: „Pripravil som aj malé prekvapenie!“

 

Veľkolepá hudobná show Od Lady Carneval k Draculovi v troch slovenských mestách. Hviezdy slovenskej a českej hudobnej scény na jednom pódiu: Helena Vondráčková, Leona Machálková, Daniel Hůlka, Nela Pocisková, Petr Kolář, Juraj Bača a Martin Chodúr, ktorý odkazuje: „Pripravil som pre návštevníkov koncertov aj malé prekvapenie, ktoré však zatiaľ neprezradím:) S Jožkom Bednárikom som sa stretol pred rokmi v šou Let´s Dance, keď bol v porote. Vždy som obdivoval, aký vie byť elegantný. Bol to neuveriteľnej talentovaný človek, tiež veselý, takže mám naňho len tie najlepšie spomienky.“

Tri koncerty sa uskutočnia v najväčších halách v Žiline, Košiciach a Bratislave, pričom vstupenky sa už rýchlo míňajú.
Bude to fantastická pocta dvom legendám a ikonám česko-slovenskej hudobnej a muzikálovej scény. Hudobnému skladateľovi Karlovi Svobodovi a režisérovi Jozefovi Bednárikovi, ktorí významnou mierou ovplyvnili vývoj hudobnej a divadelnej scény na území Českej a Slovenskej republiky.

Veľkolepá šou

Okrem najväčších hudobných hitov bude na koncertoch aj veľkoplošná videoprojekcia s dobovými zábermi aj komentármi súčasníkov oboch tvorcov.
Hudobné čísla bude sprevádzať Štátny komorný orchester pod taktovkou Adriana Kokoša.
A notoricky známe hudobné hity doplní svojim skvelým umením, tanečné zoskupenie CreDance.
Nebudú chýbať svetelné efekty, scénický tanec, ani rozhovory s umelcami, zábery z príprav muzikálov, nahrávania hudby, ukážky z filmov, dokumentárne zábery z divadelných skúšok a oveľa viac.

Časť výnosu z koncertov Od Lady Carneval k Draculovi venuje organizátor Nadácii Kvapka Nádeje a Nadácii Jozefa Bednárika.

 

Nela Pocisková

Nela má dve srdcovky – po Hektorovi sa jej v apríli narodila dcérka Lianka, takže má plné ruky práce. Ale na hranie a spev nezabúda, snaží sa pripravovať hlavne keď deti spia. S Liankou je to vraj ľahšie, položí si ju a začne spievať.
Hektor ale údajne nemá veľmi rád, keď spieva. „Hovorí mi – Maminka, nespievaj. Našťastie, mám výpomoc, kedy si môžem odrobiť veci, ktoré mám,“ usmieva sa Nela.

Už koncom októbra sa tak Nela Pocisková opäť objaví na pódiách ako jedna z umelcov, ktorí podporia svojou účasťou spomienkový koncert Od Lady Carneval k Draculovi.

 

Helena Vondráčková

„Páni Svoboda i Bednárik boli vo svojom fachu géniovia. S Karlom Svobodom som sa poznala od 60.rokov, kedy sme obaja začínali kariéru v divadle Rokoko. Napísal mi mnoho krásnych pesničiek.“
Karel Svoboda pre Helenu Vondráčkovú napísal napríklad aj pieseň, ktorá sa stala hlavnou melódiou filmu a neskôr muzikálu Noc na Karlštejně.

 

Koncerty sa uskutočnia:

  • 20.októbra 2018 v Žiline, Zimný štadión
  • 24. októbra 2018 v Košiciach, Steel Aréna
  • 7. novembra 2018 v Bratislave, Zimný štadión Ondreja Nepelu

Režisérsky má koncerty pod palcom Karol Vosátko, program bude trvať takmer 3 hodiny a vstupenky vás vyjdú od 39€.

 

Fenomén Bednárik

V auguste sme si pripomenuli 5.výročie úmrtia Jožka Bednárika a tak sa organizátori rozhodli spojiť tieto dve výnimočné osobnosti: Jozef Bednárik a Karel Svoboda.
Jedným z míľnikov umeleckej tvorby Karla Svobodu bol totiž legendárny a megaúspešný muzikál Dracula, na ktorom maestro Svoboda spolupracoval práve s jedinečným slovenským režisérom Jozefom Bednárikom.
Táto spolupráca prerástla v úprimné priateľstvo a pokračovala aj pri ďalších spoločných umeleckých projektoch.

Teraz sa obaja stretnú aspoň sprostredkovane, na jednom pódiu vďaka top československým interpretom a ich piesňam. „Veľmi nás potešila ochota českých a slovenských umelcov, ktorí súhlasili s účinkovaním na týchto benefičných koncertoch,“ tvrdí Štefan Bernát z Nadácie Kvapka nádeje.

Koncerty spoluorganizuje aj Nadácia Jozefa Bednárika, ktorá podporuje mladých umelcov, pripravuje rôzne umelecké podujatia a akcie. Výťažok z koncertov Od Lady Carneval k Draculovi pôjde aj pre túto nadáciu a tak aj pre nové umelecké talenty. „Jožko Bednárik mi bol viac ako milý a vzácny priateľ, bol mi ako brat. Stratila som v ňom skvelého spoločníka na našich cestách za poznávaním, kultúrou a umením, ale aj za dobrým jedlom…“ tvrdí Gabriela Belopotocká z Nadácie.
To ona bola za vznikom knihy o Jožkovi Bednárikovi, ktorá vyšla v auguste 2014, z pera Andrey Coddington a pod názvom Jozef Bednárik.

Chod hore