Za zneužitie maskáčovej uniformy budete môcť na Slovensku dostať pokutu až 500 eur

Novela zákona, ktorú naša exekutíva v týchto dňoch na druhom rokovaní vlády schválila, hovorí o neoprávnenom nosení maskáčovej vojenskej uniforme a neoprávnenom označovaní Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Za tieto 2 neoprávnene činnosti môžu ľudia dostať pokutu až 500 eur.

Novela zákona je namierená najmä proti extrémistickým a polovojenským skupinám, ktorá v posledných mesiacoch na Slovensku zažívajú obrovskú popularitu. Hrozbu od týchto skupín si uvedomujú aj naši zástupcovia vo vláde a práve preto sa proti nim rozhodli bojovať.

Ak máte náhodou doma aktuálne vojenské uniformy, alebo ich nepodobeniny, dávajte si veľký pozor, pretože nevinné hry na vojakov vás môžu výjsť naozaj draho. Ako povedal náš minister obrany Peter Gajdoš, táto maskáčová uniforma je povolená len na nosenie pre vojakov, absolventov vojenskej akadémie či vojakov v aktívnych zálohách.

Novela zákona samozrejme hovorí len o aktuálnych uniformách a tak je samozrejme, že pri nevinnej prechádzke lesom v uniforme po dedovi sa nikomu nič nestane a žiadna pokuta vám nehrozí. Taktiež pokuta nehrozí ani rybárom a lesníkom, ktorí sa kvôli svojej záľube, alebo pracovnej činnosti obliekajú do obyčajného maskáčového oblečenia, ktoré sa nepodobá na vojenskú uniformu. Ak sa však podobať bude a na prvý pohľad sa nebude dať rozlíšiť rozdiel, je možné, že pokutu dostanete. Preto je veľmi dobré rozmyslieť si, aké oblečenie je vhodné a aké nie.

Táto novela by mala vstúpiť do platnosti od 1. mája aktuálneho roku, no nič nie je isté, pretože novela schválená vládou, ešte musí  prejsť schválením parlamentu. Práve z tohto dôvodu je možné, že platnosť zákona sa teda posunie aj o niekoľko mesiacov.

 

Chod hore