„Môj syn je gay.“ Zmätený rodič sa rozhodol anonymne požiadať o radu ľudí na internete

Dokonca aj dnes, vo vyspelej modernej spoločnosti, je postoj k ľuďom inej sexuálnej orientácii aj naďalej pomerne negatívny. Pravdou však je, že to závisí aj od toho, v akej krajine a kultúre sa práve nachádzate.

Deň čo deň zástupcovia LGBT komunity čelia výzvam svojho života – diskriminácia, posmech, obťažovanie a mnoho iných.

Napriek tomu, že v posledných rokoch sú v spoločnosti lepšie akceptovanými a v mnohých vyspelých krajinách väčšina ľudí nemá predsudky voči ich orientácii, je pre nich ťažké vyjsť s pravdou von, najmä pred rodičmi.

Homosexuálna orientácia nie je porucha alebo úchylka

Niektoré matky a otcovia veria, že orientáciu možno zmeniť poradenstvom u terapeuta. Jeden rodič dokonca požiadal o radu na internete.

Môj syn je gay. Ako ho môžem presvedčiť, aby sa stretol s terapeutom?

Opýtal sa anonymný používateľ.

Odpovede na túto otázku sa rôznia. Niektorí ľudia to pochopili tak, že rodič chcel prihlásiť svojho syna k terapeutovi, aby mu pomohol vyrovnať sa s prejavmi homofóbie a poradil mu spojiť sa s organizáciami pre LGBT mládež. Iní poznamenali, že nepotrebuje pomoc špecialistu, pretože to nie je žiadna úchylka či choroba.

@Miška

Nemusí ísť k terapeutovi, pretože je v poriadku.

 @Martin Vargas:

Nechcem vás sklamať, ale neexistuje spôsob, ako zmeniť človeka, ktorý je homosexuál, na heterosexuála.

 @Kamila Sedláková

Láska, úcta a podpora sú hnacou silou v rodine. Váš syn ich potrebuje. Ak chcete, aby bol „normálny“, potom nie ste veľmi dobrý rodič.

Prečo je dôležité, aby sme prijali orientáciu nášho dieťaťa a podporovali ho?

Štúdie odhalili jasnú súvislosť medzi prijatím netradičnej orientácie rodinou osoby a jeho zdravotným stavom. Podpora rodičov a ochrana dieťaťa pred prejavom homofóbie zabraňuje depresii a samovražedným myšlienkam v dospelosti.

Hlavnou úlohou každého rodiča je milovať a akceptovať svoje dieťa bez akýchkoľvek podmienok. Tínedžer môže byť nervózny a bojí sa k tomu priznať, no musíte mu oznámiť, že pravda nezmení váš postoj a vzťah k nemu. Berte slová dieťaťa vážne, nepopierajte ich a nemyslite si, že môžete niečo napraviť. Taktiež neváhajte klásť otázky. To všetko pomôže vytvoriť si dôverný vzťah s dieťaťom.

Zdieľajte tieto informácie so svojimi rodičmi. Možno nevedia, ako by mali v takýchto situáciách konať.

 

Chod hore