„Som fotograf a takmer vždy viem povedať, či je manželstvo odsúdené na zánik, dokonca aj počas samotnej svadby!“

vKeď sa páry postavia pred svoju rodinu a priateľov a povedia si svoje „áno!“, veria, že spolu zostanú až do posledného dňa. Bohužiaľ, takmer polovica manželstiev sa rozpadne, niektoré už po prvých rokoch, iné o niekoľko desiatok neskôr.

 

Podľa svadobných fotografov existuje niekoľko „červených vlajok“, ktoré môžu naznačovať, že vzťah by mohol byť v nebezpečenstve rozpadu. Mnohí ľudia pracujúci v tomto odvetví tvrdia, že vyvinuli „šiesty zmysel“ na určovanie, ktoré páry sa rozvedú už počas nasledujúcich rokoch.

Ako sa to môže, ale aj nemusí pokaziť 

„Som svadobný fotograf a vždy viem povedať, či dvaja ľudia zostanú spolu navždy na základe toho, ako sa vyrovnávajú so všetkými malými (a niekedy aj veľkými) problémami, ktoré im môže tento svadobný deň priniesť.

Chcel by som povedať príbeh jedného páru. Nebola to typická nevesta a ženích, ich svadba prebiehala v lese, v drevenici s krbom. Všetko jedlo bolo vegánske a mali tam veľa priateľov s niekoľkými psami. Všetko bolo v poriadku, až na šaty, ktoré nevesta šila a maľovala. Na obrad neprišili včas a nevesta bola naštvaná.

V tom čase mala na sebe tepláky a tričko Mickey Mouse. Jej budúci manžel následne vyzliekol svoj oblek, obliekol si dlhú bielu košeľu a povedal: „Musíme ísť,“ (pretože obrad sa mal začať o hodinu) a ona sa len zasmiala a išla s ním. Bol som šokovaný, ale fotografovanie jeho chlpatých nôh bolo naozaj zábavné. Obaja manželia boli úplne uvoľnení a som si istý, že sa budú mať dobre.“

Koketné správanie

„Červená vlajka: ženích máva na mňa a moju asistentku počas obradu. Neustále otáčal hlavu dozadu, pozeral sa všade inde len nie na svoju budúcu manželku a žmurkol nielen na mňa, ale aj na moju asistentku. Bolo to zvláštne.“

Poškodenie svadobnej torty a (ne)úmyselné zašpinenie 

Toto je pravdepodobne len náhoda, ale jeden fotograf verí, že páry by sa mali vyhnúť tomu, aby sa koláč dostal do tváre ich nového manžela alebo manželky.

Napísal: „Prisahám, že všetky páry, ktoré sa rozišli, hodili kúsok torty do tváre ich ženícha alebo nevesty, alebo ju nechali spadnúť na zem. Pre mňa je to neobvykle zvláštny zážitok. Možno je to znamenie vzájomnej neúcty.“

Druhý fotograf napísal: „Pre mňa je najväčším znamením rezanie torty. Niektorí manželia majú radi srandu a uprednostnia zaujímavý štýl krájania, iní s takouto tortou zaobchádzajú veľmi opatrne.

Hlavná vec je, aby pár k tomuto procesu krájania torty pristupoval jednomyseľne. Niekedy jeden z nich (zvyčajne ženích) pokazí tortu, čo rozčúli jeho novú manželku. Videl som to niekoľkokrát a všetky tieto vzťahy sa skončili rozvodom.“

Ako sa k sebe správajú počas ich svadobného dňa

„Mnoho sa dá povedať len na základe toho, ako sa manželia k sebe správajú počas svadobného dňa. Ak rešpektujú jeden druhého (aj mňa) počas dňa plného stresu, potom si myslím, že je to dobrý ukazovateľ schopnosti riešiť iné problémy, ktoré môžu vzniknúť počas manželstva.

Fotografka poznamenáva: „Môj manžel a ja sme svadobní fotografi. Jeden pár, o ktorom dúfame, že ho už nikdy neuvidíme, sa hádal počas celého svadobného dňa. Pár sa na seba sotva pozrel a bolo to hrozné. Potom sme si museli urobiť niekoľko fotiek ženícha, na ktorých sa usmieva, aby aspoň na obrade vyzeral šťastne.“

Ak je jeden z nich „príliš tichý“

„Obvykle vidím pomyselnú červenú vlajku, keď je ženích alebo nevesta veľmi tichý. Mám na mysli mlčanie a len pozorovanie.

„Jedným z príkladov bol ženích, ktorý počas slávnostného obradu a nasledujúcej hostiny sotva povedal desať slov. Zato nevesta a jej matka boli veľmi hlasné a vzrušené. Nevesta chcela, aby bolo všetko  „dokonalé“.

O dva týždne som im zaslal fotografie. Ženích bol samozrejme spokojný, no nevesta sa sťažovala na všetky fotografie, keďže on sa ani na jednej z nich „neusmieval dostatočne“. Chcela zľavu, pretože som nedokázal urobiť niečo, vďaka čomu by jej manžel vyzeral dostatočne šťastný.

„O rok neskôr sa rozviedli. Viem to, pretože som bol fotografom na jeho druhej svadbe, ktorá sa konala o 4 roky neskôr. A tam vyzeral oveľa šťastnejšie.“

Čo si myslíte o pozorovaniach fotografov?

Chod hore