Talianska svokra ma naučila variť vzácne, ale veľmi chutné jedlo – salame di verdura! RECEPT sa naučíte aj vy

Nedávno moja kamarátka z detstva prišla do vlasti z Talianska. Ide o to, že iba nedávno sa zoznámila s pekným Talianom, ktorý ju rýchlo požiadal o ruku a odviezol so sebou do zahraničia.

Na moje veľké prekvapenie sa moja kamarátka neuspokojila s rolou vernej ženy a gazdinky, ale urobila si kurzy vizáže a dnes pracuje v neveľkom salóne krásy.

saláma di verdura

Po návrate domov všetkých priateľov pozvala na taliansku večeru. Korunným jedlom večera sa stala špeciálna zapekaná saláma – salame di verdura (doslovne preložené ako „saláma zo zeleniny“). Ukázalo sa, že to jedlo je skutočná relikvia rodiny jej manžela.

Ženy si predávali recept od svokry neveste a od matky dcére, z pokolenia na pokolenie. Opýtala som sa kamarátky na podrobnosti prípravy tohto pokrmu a tu je jej odpoveď…

Talianska zapekaná saláma

INGREDIENCIE

  • 600–700 g múky
  • 4 vajcia
  • 3 l vody
  • 1 kg špenátu (čerstvého alebo mrazeného)
  • 300 g tvrdého syra (vhodný je parmezán, Tilsit, gouda, holandský)
  • 1 č. l. soli
  • 250 g masla
  • 50 g olivového oleja

PRÍPRAVA

Vopred si pripravte špenát: dajte umytú zeleninu do hrnca a postavte ju na mierny oheň. Keď listy pustia šťavu, pridajte olivový olej.saláma di verdura

Tiež pred prípravou salámy si nastrúhajte syr.

V menšej nádobe si zmiešajte múku a vajcia a zamieste cesto na budúcu rolku. Konzistenciou by malo pripomínať cesto na pirohy alebo knedle. Dajte mu čas, aby si oddýchlo (okolo 40 minút).

saláma di verdura  

Pripravte si dlhú čistú utierku. Cesto rozvaľkajte na dlhé pásy (hrúbka nie viac ako 3 milimetre). Môžete na to použiť valček alebo aj stroj na cesto. Cesto môžete rozvaľkať aj do tvaru okrúhleho koláča, nijako to nepokazí chuť výsledného jedla. Rozvaľkané cesto rozložte na utierku.

saláma di verdura

Na utierke jednotlivé pásy spojte medzi sebou, aby ste dostali jeden kus cesta.

saláma di verdura

Na cesto rozložte špenát a rozotrite ho po celej ploche cesta.

saláma di verdura

Hojne posypte syrom (použite cca 200 gramov), potom cesto zakrúťte do rolky. Ak je veľkosť cesta trochu veľká, preložte ho tak ako na obrázku.

saláma di verdura

Zabaľte rolku do tkaniny a uložte ho do tvaru prsteňa/kruhu.

saláma di verdura  

Vopred priveďte vodu k varu, posoľte ju a vložte do nej rolku. Varte ju 20 minút.

Keď bude rolka hotová, vyberte ju z hrnca a na niekoľko minút ju nechajte vychladnúť. Vyberte utierku a rozrežte „klobásku“ na neveľké kúsky.

saláma di verdura

Nakrájané kúsky naukladajte do sklenenej zapekacej misy a posypte zvyšným syrom.

  saláma di verdura

saláma di verdura

Maslo nakrájajte na neveľké kúsky a rozložte ich na povrchu „salámových“ plátkov.

Jedlo pečte v rúre pri teplote 180°C ešte 15-20 minút.

saláma di verdura

A aké neobvyklé recepty poznáte vy? Určite sa s nami nezabudnite podeliť so zaujímavými nápadmi, my vždy hľadáme inšpiráciu na písanie užitočných článkov!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore