Morgan Freeman premenil svoj 50-hektárový ranč na obrovské útočisko pre včely

Herec, filmový režisér a filantrop Morgan Freeman sa môže pochváliť novým titulom: včelár. 81-ročný Freeman sa rozhodol premeniť svoj 50-hektárový ranč v Mississippi na včeliu rezerváciu.

V roku 2014 sa Freeman začal zaujímať o včelárstvo. V rozhovore u moderátora Jimmyho Fallona povedal, že chce zachrániť včely, aby sa zachovala zdravá environmentálna situáciu.

V rozhovore hovoril aj o svojej motivácii:

„V súčasnosti sa vynakladá úsilie na návrat včiel na planétu… Nezamýšľame sa nad tým, že včely sú základom rastu akejkoľvek prírody.“

Freeman si na svoj ranč v Mississippi priniesol 26 úľov z Arkansasu. Živí ich cukrom a vodou a taktiež vysadil medonosné rastliny – magnólie, levandule, ďateliny a iné.

Freeman hovorí, že nenosí sieťky a ani ochranný odev. Včely ho totiž nepichajú. Jednoducho ich chová, nemá v pláne zbierať med a rozvíjať úle.

Štúdia publikovaná v časopise Science spája pokles populácie včiel so šírením parazitov, pesticídov a ničenia biotopov. A zatiaľ čo vyhynutie včiel nie je ohrozené, zníženie ich počtu má zlý vplyv na divorastúce a kultivované rastliny po celom svete.

Vedeli ste o tomto nebezpečenstve?

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Morgan Freeman premenil svoj 50-hektárový ranč na obrovské útočisko pre včely”