Aj v malej obývačke sa dá sedieť luxusne

Vzdušná, priestranná a funkčná. Áno, aj taká dokáže byť malá obývačka, pokiaľ vieme, ako pri jej zariaďovaní postupovať. Nenechajte sa odradiť v boji s metrami štvorcovými, plnohodnotne fungovať môžete aj v malej obývačke. Dominantným prvkom každej obývačky je bezpodmienečne vhodné miesto na sedenie, výber adekvátneho posedenia by sa rozhodne nemal podceniť.

Aj keď v malých bytoch býva najväčšia práve obývacia izba, jej rozmery nie sú vonkoncom porovnateľné s tými v priestrannom bývaní. Nešťastné dispozičné riešenie, prekážajúce dvere a obmedzujúci radiátor sú konečným bodom, ktorý vás oberá o akékoľvek nadšenie zo zariaďovania. Nech vás už odrádza čokoľvek, rôzne užitočné triky a osvedčené metódy skoncujú s vašimi starosťami. Malú obývačku tak dokážete hravo opticky zväčšiť, na čo však netreba zabúdať je výber dominanty miestnosti. Viete, ako si správne vybrať novú sedačku a aké sú vaše možnosti na sedenie v malých priestoroch obývačky?

Optické zväčšenie obývačky

Malý priestor môžete síce opticky predĺžiť, no k reálnemu zvýšeniu rozmerov dochádza len ťažko. S výnimkou stavebných úprav, metre štvorcové nijako neoklamete, no pomôcť si môžete aj oveľa jednoduchším spôsobom. Ak vám to priestory dovoľujú, skúste odstrániť dvere a nechať miestnosti prepojené. Získate tak ďalší prienik prirodzeného svetla a izba bude pôsobiť oveľa vzdušnejším dojmom.

Biela stena, jemné pastelové farby a nie príliš veľká kombinovanosť sú účinnými metódami, ako taktiež opticky priestor zväčšiť a zabrániť tomu, aby sedačka v obývačke vyzerala robustne. Tmavé farby sú hrozbou malých priestorov a vyhnúť by ste sa mali aj farebným kombináciám či spojeniu rôznych štýlov, izba by totiž pôsobila ako celok priveľmi chaoticky.

Optické zväčšenie priestoru dosiahnete aj vďaka bielym stenám. (Photographee.eu / Shutterstock.com)

Dominanta miestnosti

Kľúčovým prvkom každej obývačky by mala byť predovšetkým sedacia súprava a pre tú malú to platí hneď niekoľkonásobne. Práve sedačka by sa mala voliť ako prvá a k nej už len dopĺňať zvyšný nábytok a doplnky. Často ale dochádza k nesprávnemu riešeniu a prím hrá v prospech televízora.

Primárnu rolu by však mala mať za každých okolností práve sedačka a práve k nej by sa malo všetko zvyšné prispôsobiť. Skúste si predstaviť televízor zavesený na stene a podobne riešiť s policami aj umiestnenie iných vecí. Priestor sa vám automaticky zväčší, nakoľko nebudete potrebovať skrinku pod televízor, kým mohutnú knižnicu zase dokonale nahradí set políc. Neobmedzený pohyb na prázdnej podlahe rozhodne ocenia mnohí a získate tým navyše aj ďalšie voľné miesto, ktoré môžete zúžitkovať pri výbere miesta na sedenie. Aké sú teda možnosti sedenia v obývačke v malých priestoroch bytu?

Nezabudnite, že práve sedačka má tvoriť dominantný prvok obývačky. (Photographee.eu / Shutterstock.com)

Osvedčená klasika

V malých priestoroch bývania je vyhľadávaným typom klasická dvojsedačka, ak ale viete voľné priestory naplno využiť, problémom nebude ani jej rozšírenejšia verzia. Sedacie súpravy rozhodne nie sú v malom byte vítanou voľbou, nielenže by vás obmedzovali, no nezmestilo by sa vám ani všetko vybavenie. Do priestorov malej obývačky sa nehodí ale robustná sedačka, ktorá túto miestnosť len zaplní. Hrubý dojem, veľké opierky a bočné predĺženie vám sťažia fungovanie a neuľahčia zariaďovanie ďalších častí miestnosti.

Práve do takéhoto typu obývačky sa hodí totiž jednoduchý typ sedačky. Ten môžete oživiť vďaka ozdobným nožičkám či zaujímavému spracovaniu. Oceníte ale aj ja jednoduchý prístup k upratovaniu, ktorý by bol v prípade pohovky bez nožičiek v malom priestore len obmedzujúci. Ak však plánujete zariadiť zvyšok miestnosti v duchu minimalizmu a veľkosť izby vám to dovoľuje, práve so sedačkou by ste mohli túto jednoduchosť a nenápadnosť trocha rozbiť. Mohutná a farebne pútavá sedačka vzbudí pozornosť a perfektne podčiarkne vizuál miestnosti.

Nádych minimalizmu

V prípade, že metre štvorcové vám neumožňujú zaobstarať si sedačku, nahraďte ju a oživte priestory obývačky pomocou zaujímavého kresla. Tento typ nábytku nebude v porovnaní so sedačkou takou agresívnou voľbou a rovnako vám zaručí dostatok miesta na oddych. Navyše sa v priestore malej obývačky nebudete nijako obmedzovať, čo by v prípade sedačky v niektorých prípadoch s malými metrami štvorcovými jednoznačne hrozilo. Umiestnenie dvoch totožných kresiel naplno nahradí sedačku a v kombinácii so stolíkom bude perfektným miestom na trávenie voľných chvíľ.

Rozbite vizuál s niečím atypickým

Vložte do obývačky niečo hravé a pútavé a výsledný efekt vás nesklame. Takýmto zaujímavým prvkom môžu byť napríklad aj sedacie vaky, s ktorými rozbijete farebný súlad a plynulosť materiálov a vzorov. Tieto spracovania nie sú výhradnou výsadou mileniálov, vizuál vakov a jeho pohodlnosť ocenia mnohé generácie. Uvidíte, že v takom sedacom vaku sa vám bude sedieť natoľko komfortne, že asi ťažko budete uvažovať o jeho náhrade. Pokiaľ patríte k nadšencom sedenia na zemi a odrádza vás od toho len studená podlaha, siahnite po sedacom vankúši. Svojou mäkkosťou a príjemným spracovaním oslovil už mnohých.

Priestor pre kombinácie

Možností na sedenie je v obývacej izbe neúrekom. Nemusíte sa však uspokojiť s klasickým výberom, fantázia je viac ako vítaná. Či už zvolíte atypickú kombináciu vaku a sedačky alebo využijete kreslo v kombinácii s taburetkou, prípadne zvolíte osvedčenú klasiku dvojsedačky s kreslom, výber je len na vás. Ak s týmto spojením získate funkčné miesto na pohodlné sedenie, nič vám nebráni v tom zvoliť si aj takéto riešenie.

 Sedací vak je absolútnou zárukou komfortu. (Photographee.eu / Shutterstock.com)

Fungovať v malej obývačke sa dá pomerne ľahko, pokiaľ poznáte triky, ako si to zjednodušiť. Zabudnite na obmedzovanie sa metrami štvorcovými. S dávkou odhodlania určite nájdete vhodné riešenie, ako si zariadiť vašu obývačku priamo na mieru. Pár kompromisov by vás v tom nemalo odradiť, výsledný efekt vás totiž rozhodne nesklame. Dôraz dajte najmä na možnosti sedenia, práve to by malo tvoriť dominantný prvok každej obývacej izby.

Chod hore