Jedinečný príbeh mladého dievčaťa z Prahy – Knihovníčka z Auschwitzu

V jednom z najtemnejších období v histórii ľudstva sa zrodil jedinečný príbeh mladého dievčaťa z Prahy, ktoré prejavilo obrovskú odvahu, keď sa rozhodlo vlastným životom chrániť cenné židovské knihy priamo v jednom z najbrutálnejších koncentračných táborov.

Písal sa rok 1939, keď Ditu Krausovú s rodinou zajali nacisti a uväznili ich najprv v Terezíne a neskôr v koncentračnom tábore Auschwitz. Dita sa zo všetkých síl snažila prispôsobiť svojmu novému životu v brutálnych podmienkach a dokonca aj uprostred všetkých hrôz prejavovala neskonalú ľudskú silu a húževnatosť. Aj preto ju židovský vodca Fredy Hirsch požiadal, aby u seba uschovala vzácne knižné zväzky, ktoré sa väzňom podarilo prepašovať do tábora. Dita sa tejto úlohy chopila celým svojím srdcom a stala sa tajnou knihovníčkou Auschwitzu. Dnes je len ťažko uveriteľné, že vďaka šestnásťročnému dievčaťu existovala v tábore plnom krutostí maličká tajná knižnica, ktorá obsahovala len osem zväzkov kníh. Napriek všetkému však dokázala zapáliť plameň vedomia a nádeje v dušiach tých najmenších a najzraniteľnejších – detí uväznených v Auschwitzi.

Citáty:

„Na tomto smutnom mieste, kde sa ľudstvo prepadalo do svojho vlastného tieňa, bola prítomnosť kníh tou poslednou stopou po menej smutných a zhubných časoch, v ktorých slová ešte mohli znieť hlasnejšie ako guľomety…

Antonio Iturbe

O autorovi:

ANTONIO ITURBE

Antonio Iturbe (*1967) je Španielsky žurnalista, spisovateľ a profesor.

Narodil sa v Zaragoze a potom sa jeho rodina presťahovala do Barcelony, kde vyštudoval žurnalistiku na Universidad Autónoma de Barcelona. Po štúdiách založil časopis Gratix a začal sa venovať písaniu románov.

V roku 2012 oslovil Ditu Krausovú, aby podľa jej skutočného príbehu napísal svoj tretí román, ktorý bol doteraz preložený do 13 jazykov.

KNIHU SI ZAKÚPITE NA GRADA.SK

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Jedinečný príbeh mladého dievčaťa z Prahy – Knihovníčka z Auschwitzu”