Jedinečný príbeh mladého dievčaťa z Prahy – Knihovníčka z Auschwitzu

V jednom z najtemnejších období v histórii ľudstva sa zrodil jedinečný príbeh mladého dievčaťa z Prahy, ktoré prejavilo obrovskú odvahu, keď sa rozhodlo vlastným životom chrániť cenné židovské knihy priamo v jednom z najbrutálnejších koncentračných táborov.

Písal sa rok 1939, keď Ditu Krausovú s rodinou zajali nacisti a uväznili ich najprv v Terezíne a neskôr v koncentračnom tábore Auschwitz. Dita sa zo všetkých síl snažila prispôsobiť svojmu novému životu v brutálnych podmienkach a dokonca aj uprostred všetkých hrôz prejavovala neskonalú ľudskú silu a húževnatosť. Aj preto ju židovský vodca Fredy Hirsch požiadal, aby u seba uschovala vzácne knižné zväzky, ktoré sa väzňom podarilo prepašovať do tábora. Dita sa tejto úlohy chopila celým svojím srdcom a stala sa tajnou knihovníčkou Auschwitzu. Dnes je len ťažko uveriteľné, že vďaka šestnásťročnému dievčaťu existovala v tábore plnom krutostí maličká tajná knižnica, ktorá obsahovala len osem zväzkov kníh. Napriek všetkému však dokázala zapáliť plameň vedomia a nádeje v dušiach tých najmenších a najzraniteľnejších – detí uväznených v Auschwitzi.

Citáty:

„Na tomto smutnom mieste, kde sa ľudstvo prepadalo do svojho vlastného tieňa, bola prítomnosť kníh tou poslednou stopou po menej smutných a zhubných časoch, v ktorých slová ešte mohli znieť hlasnejšie ako guľomety…

Antonio Iturbe

O autorovi:

ANTONIO ITURBE

Antonio Iturbe (*1967) je Španielsky žurnalista, spisovateľ a profesor.

Narodil sa v Zaragoze a potom sa jeho rodina presťahovala do Barcelony, kde vyštudoval žurnalistiku na Universidad Autónoma de Barcelona. Po štúdiách založil časopis Gratix a začal sa venovať písaniu románov.

V roku 2012 oslovil Ditu Krausovú, aby podľa jej skutočného príbehu napísal svoj tretí román, ktorý bol doteraz preložený do 13 jazykov.

KNIHU SI ZAKÚPITE NA GRADA.SK

Chod hore