Tamara McKinley a jej nový austrálsky príbeh Krajina snov

 

Tamara McKinley, austrálska rodáčka, píše úžasné príbehy, z ktorých doslova cítite rozsiahlu, na mnohých miestach vyprahnutú zem. Pražiace slnko, divokú prírodu a farmy. Stávate sa súčasťou tamojších zvykov a tradičného austrálskeho života.

Rovnako je to aj v knihe Krajina snov, v ktorej spoznávame dievčatko menom Catriona. So svojimi rodičmi žijú ako kočovní divadelníci, ktorí putujú po drsnom a nádhernom austrálskom vnútrozemí. Ale Catriona už nechce žiť v maringotke, chcela by stály domov. Má naozaj výnimočný hlas a je nádherná. Ľudia ju milujú, až sa jedného dňa objaví záhadný cudzinec, ktorý im pomáha vo chvíľach núdze. Práve on zmení jej život na drámu… 

Tým cudzincom je Angličan Kane, ktorý má svoj plán. Po smrti Catrioninho otca odvedie dievča aj s jej mamou do luxusného hotela v dažďovom pralese, ktorý vlastní dobrodruh Demetri. Ten si dievčinku obľúbi, no po čase ho znovu zlákajú zlatonosné polia. Aspoň tak vysvetľuje jeho zmiznutie čoraz dotieravejší Kane, z ktorého pazúrov Catriona unikne len za cenu tragédie. 

V ďalších rokoch sa vypracuje na jednu z najuznávanejších sopranistiek v Sydney i v zahraničí. Catriona slávi jeden úspech za druhým, ale ako to už býva, démoni minulosti nikdy nespia a temné tajomstvá zvyknú vyplávať na povrch aj po rokoch. 

Tamara McKinley má úžasnú fantáziu, vie písať príbehy, ktoré sú bohaté na neraz nezvyčajné, no skutočné ľudské osudy. Neskĺzava do melodrámy, ani sa vám pri čítaní jej kníh nezvyšuje hladina cukru v krvi. 

Jej Krajina snov je skvelý príbeh o osude zaujímavej ženy, ktorý má spád, stále sa niečo deje a do bodky potvrdzuje to staré známe – čo ťa nezabije, to ťa posilní. 

Tamara McKinley sa narodila v roku 1948 v Tasmánii, Launcestone a bola nútená sa odsťahovať so starou mamou do Sussexu, aby dokončila dievčenskú internátnu školu. Tá bola pre ňu peklom. Nedokázala pochopiť prísne pravidlá, rozvrh, neexistovali dobrodružstvá, polnočné večierky, nič. Navyše mala typický austrálsky prízvuk, ktorý jej strpčoval život, a aj ona len ťažko rozumela britskému akcentu. 

„Snívala som o tom, že budem tancovať v Labuťom jazere, spievať ako Doris Day, ale nikdy mi ani nenapadlo, že raz budem autorka bestsellerov, hoci vymýšľala som toľko príbehov a hier, že inak to vari byť ani nemohlo,“ tvrdí Tamara McKinley.

Chod hore