Starostlivosť o nový matrac: Ako ho čistiť a starať sa oň pre dlhšiu životnosť?

Pokiaľ si zaobstaráte nový matrac, je potrebné vedieť, ako sa oň starať, aby si čo najdlhšie zachoval svoje funkčné a hygienické vlastnosti. Vďaka tomu totiž bude slúžiť mnoho rokov bez toho, aby ste ho predčasne museli vymeniť za iný. Užijete si tak kvalitný spánok.

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Správne zvolená nosnosť matraca

Pokiaľ máte pružinový alebo penový matrac, je potrebné sa pri jeho kúpe zamerať na jeho nosnosť. Ak je totiž dlhodobo preťažovaný, môže sa aj kvalitný matrac premeniť na taký, ktorý bude preležaný a nepohodlný pre odpočinok.

Zdroj obrázka: Polonio Video / Shutterstock.com

Chránič a vrchný matrac

Na to, ako sa starať o nový matrac, sa ponúka pomerne jednoduchá odpoveď. Dôležité je vysávanie a vetranie miestnosti, aby sa v spálni nehromadila vlhkosť. Aby ste však predišli prípadnému poškodeniu, oplatí sa kúpiť chránič matraca. Ten slúži ako ochranný poťah, ktorý ľahko vyperiete a nemusíte tak hĺbkovo čistiť matrac.

Zdroj obrázka: FotoDuets / Shutterstock.com

Odporúčanie, ako vyprať poťah, je prať aspoň na 60 °C, aby ste sa zbavili roztočov a nečistôt. Poťah matraca tak zostane čistý a hygienický. Predĺžite tým jeho životnosť. Ako často meniť matrac? Pri správnej starostlivosti vám vydrží päť až sedem rokov. Rozhodne sa preto oplatí prevencia, aby ste si mohli dlhodobo užívať kvalitný a pohodlný spánok.

Okrem chrániča je druhou možnosťou, ako lôžko vylepšiť a zaistiť dlhšiu životnosť matraca, zakúpiť si topper matraca. Ide o vrchný tenký matrac, vďaka ktorému navyše môžete vytvoriť v posteli ešte väčšie pohodlie. Hodí sa napríklad v prípade, keď máte príliš tvrdý matrac, prípadne zvýši kvalitu spánku, pokiaľ je matrac už preležaný.

Upratovanie a starostlivosť

Nevyhnutnosťou je vedieť, ako matrac správne čistiť, aby zostal hygienický. Práve v posteli sa totiž často ukladá prach, roztoče a ďalšie škodlivé mikroorganizmy. Hygiena lôžka je pritom veľmi dôležitá, keďže v posteli trávime veľa času. Zdravá spálňa zaručí pohodlný a ničím nerušený spánok. Nový matrac si žiada pravidelné vysávanie. Raz za čas si teda vyhraďte chvíľku na dôkladné vysatie, aby ste sa zbavili prachu. Praktickým doplnkom je antibakteriálny poťah matraca, vďaka ktorému sa v matraci nebudú zhromažďovať ani baktérie a rôzne alergény.

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

V niektorých prípadoch už je na preventívne upratovanie neskoro, ak vás teda trápi pleseň či zápach, budú sa vám hodiť tipy, ako vyčistiť matrac:

Ako vyčistiť matrac od zápachu

Začnite dôkladným vysatím. Pre pohltenie pachov a vlhkosti potom skvele poslúži jedlá sóda. Cez noc sa prirodzene potíme a matrac pojme veľa vlhkosti, preto sa môže objaviť zápach. Stačí však na plochu matraca naniesť sitkom jedlú sódu a kefkou ju zapracovať. Takto dostanete sódu aj do hlbších vrstiev. Nechajte ju pôsobiť aspoň polhodinu. Potom stačí znova siahnuť po vysávači a matrac vysať. Pokiaľ chcete, aby matrac voňal, pridajte do sódy pár kvapiek esenciálneho oleja.

Zdroj obrázka: mdbildes / Shutterstock.com

Ako vyčistiť matrac od plesne

Pokiaľ objavíte pleseň, je potrebné rýchlo konať, aby sa nerozšírila hlbšie. Potrebovať budete Savo, tým postriekate poťah a prípadne aj matrac. Poťah potom vyperte na vysokej teplote a matrac vyčistite vlhkou handričkou. Pokiaľ je však pleseň príliš rozšírená, bude lepšie zaobstarať si nový matrac. Správna hygiena matraca totiž zaručuje bezpečnosť pre naše zdravie.

 

Priedušnosť matraca

Vzniku plesní a zápachu predídete správnym prúdením vzduchu. Pod posteľou by preto malo byť aspoň 50 centimetrov. Skvele poslúžia lamelové rošty, ktoré umožňujú odvetrávanie. Ráno navyše posteľ ihneď neustieľajte, nechajte ju chvíľu dýchať, aby sa odvetral pot a vlhkosť.

O nový matrac je potrebné sa starať hneď od začiatku, aby zostal v skvelom stave. Pri pravidelnom upratovaní si tak urobte čas aj na vysávanie matraca, raz za čas vyperte poťah a nechajte matrac dýchať, aby neabsorboval príliš veľa vlhkosti.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Starostlivosť o nový matrac: Ako ho čistiť a starať sa oň pre dlhšiu životnosť?”