Čierna pleseň zasiahla moju kúpeľňu. Vzala som jednu fľaštičku a všetko bolo preč…

Tmavé škvrny, ktoré sa objavili na stenách kúpeľne nie sú stopy po prachu ani pavučine. Jedná sa o špeciálny druh plesne, ktorému budete musieť venovať zvýšenú pozornosť! Spóry tejto plesne dokážu preniknúť do ľudského tela cez dýchacie cesty. Ak majú vhodné podmienky na vznik a rozvoj, vedia spôsobiť závažné alergické reakcie, zápal pľúc, astmu či dokonca múčnivku (u detí).

 

Čierna pleseň zahŕňa celú skupinu húb rôznych druhov mikroorganizmov. Každá z týchto húb je nebezpečná svojím vlastným spôsobom, no vážne ochorenie zapríčiní len pár druhov.

Väčšinou sa nachádza na miestach s vysokou vlhkosťou – kúpeľňa a kuchyňa. Príčinou môže byť trhlina v murovaných stenách, premrznuté steny od zimy alebo zlé vykonané rekonštrukcie.

черная плесень

Chybná kanalizácia či problémy s vodoinštaláciou vedia taktiež spôsobiť výskyt nebezpečných plesní. Kúpeľňa spĺňa všetky podmienky pre ich výskyt – nedostatok slnečného žiarenia, zlá cirkulácia vzduchu, vysoká vlhkosť.

Počiatočná fáza plesní sa dá vyčistiť pomocou účinných prípravkov, ktoré si viete pripraviť aj vy u vás doma. V prípade rozšírenej formy, napríklad po celej ste, sa odporúča radikálnejšie riešenie a tým je výmena omietky.

черная плесень

Pred odstraňovaním si nasaďte ochranné okuliare, rukavice, masku a nejakú prikrývku na hlavu.

Peroxid vodíka – antifungálne, antivírusové a antibakteriálne činidlo. Považuje sa za vynikajúce riešenie, pretože neobsahuje toxické látky a je bezpečný nielen pre životné prostredie ale aj ľudí.

 

Použite 3% roztok peroxidu vodíka, nalejte ho do rozprašovača a nastriekajte na miesta pokryté plesňou. Zotrite ich hubkou, ktorú následne pre dobro zdravia radšej vyhoďte.

Opláchnite vodou a opäť postriekajte peroxidom vodíka. Teraz ho nechajte vyschnúť. Po tomto procese budú všetky spóry plesní zničené a zabráni sa ich opätovnému návratu.

плесень в доме

zdroj:takprosto.cc

Chod hore