Letná sezóna je v plnom prúde a v záhradách sa rodí množstvo chutného ovocia a zeleniny. Takmer v každej nájdeme aj paradajky, vhodné na konzumáciu, ale aj na konzerváciu. Nikdy ste o niečom takom nepočuli? Ak si aj vy chcete domáce paradajky uskladniť na horšie časy, skúste to ako Natalie z blogu thecreativemom.com .
Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu.
Následne do nej vložte paradajky na 1-2 minúty. Čím sú zrelšie, tým menej času potrebujú stráviť vo vriacej vode. Cieľom je, aby sa ľahšie lúpali.
Z horúcej vody ich vložte do studeného kúpeľa, v ktorom ich nechajte asi 1 minútu, aby vychladli. Vezmite nôž a paradajky odstopkujte a olúpte.
Ak ste postup dodržali, paradajková šupka by mala z paradajky jemne skĺznuť. Paradajky pokrájajte na želanú veľkosť.
Sklíčko naplňte paradajkami a dolejte vodou až po okraj. Pridajte 1 polievkovú lyžičku soli a 1 polievkovú lyžičku cukru.
Takto pripravené sklíčka poriadne uzavrite a vložte do hrnca s vriacou vodou. Voda v hrnci by mala pokrývať aj viečka vložených sklíčok. Varte 45 minút.
Po tomto čase sklíčka z vody vyberte a nechajte postáť 24 hodín. Opäť skontrolujte, či sú poriadne uzavreté.
Na viečka nezabudnite uviesť mesiac a rok zakonzervovania. Takto si budete môcť užívať domáce paradajky po celý rok.
Paradajky spracované v sklíčkach skladujte pri izbovej teplote, mimo priameho svetla. Mali by vydržať aj niekoľko rokov, ak si na nich nepochutíte samozrejme skôr.
Tip: Použite na prípravu špagiet, salsy, či paradajkovej polievky.
zdroj: thecreativemom.com
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?