Veľmi rada pridávam omáčky k rôznym jedlám, bez nich nemožno cítiť celú paletu chuti vareného jedla.
Najčastejšie omáčky sú dnes majonéza a kečup. Ale čo robiť, keď sa nám už zunovali?
Okrem toho, kečup je už dlho na zozname škodlivých výrobkov, a taktiež majonéza v horúcom lete sa neodporúča, aby sa zabránilo otravy jedlom.
Recept na prípravu omáčky
Najlepším riešením tejto situácie je pripraviť si vlastnú domácu a veľmi chutnú omáčku. Redakcia „Chillin.sk“ pripravila pre vás 7 lahodných receptov omáčok bez majonézy a kečupu. Pridajte rozmanitosť do vašej stravy!
Španielska omáčka salsa
Ingrediencie
15 rajčín cherry
1 strúčik cesnaku
20 g zelenej cibuľky
20 g kôpru
1 čaj. lyžička balzamikového octu
1 pol. lyžica rajčinového pretlaku
1 pol. lyžica olivového oleja
Soľ podľa chuti
Korenie podľa chuti
Príprava
- Umyte rajčiny, zelenú cibuľku a kôpor.
- Do mixéra vložte rajčiny, cibuľu, cesnak, kôpor a rozmixujte na pastu.
- Potom pridajte ocot, rajčinový pretlak a olivový olej.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti a prelejte do nádoby na omáčky.
Salsa je tradičná omáčka španielskej kuchyne. Je podobná španielskej gazpachovej polievke, do ktorej sa pridáva voda a uhorky.
Zálievka do šalátu
Ingrediencie
3 pol. lyžice olivového oleja
2 pol. lyžice balzamikového octu
1 strúčik cesnaku
Soľ podľa chuti
Korenie podľa chuti
Príprava
- Rozdrvte strúčik cesnaku.
- Do malej misky nalejte olivový olej, ocot a rozdrvený cesnak. Potom všetko premiešajte.
- Do omáčky pridajte soľ a korenie podľa chuti. Misku zakryte vrchnákom a poriadne zatrepte.
Táto omáčka bude perfektným doplnkom k vášmu obľúbenému zeleninovému šalátu.
Kôprová omáčka
Ingrediencie
20 g kôpru
6 strúčikov cesnaku
1 citrón
½ čaj. lyžičky citrónovej kôry
100 ml olivového oleja
Soľ podľa chuti
Príprava
- Jemne nakrájajte kôpor. Z citróna zoberte kôru a z mäkkej časti vytlačte šťavu.
- Vložte všetky ingrediencie do mixéra a miešajte, kým masa nebude ako kaša.
- Hotovú omáčku vložte do nádoby.
Zaujímavú chuť možno dosiahnuť, ak pridáte túto omáčku na mäso, ryby alebo zeleninový šalát s čerstvou uhorkou.
Omáčka tzatziki
Ingrediencie
2 strúčky cesnaku
1 uhorka
125 ml jogurtu
1 pol. lyžica olivového oleja
1 pol. lyžica citrónovej šťavy
20 g petržlenu
Príprava
- Rozdrvte cesnak. Očistite uhorku a postrúhajte ju, vymáčkajte z nej šťavu.
- Jemne nakrájajte petržlenovú vňať.
- Dôkladne zmiešajte všetky ingrediencie v malej miske.
V Grécku bez omáčky tzatziki sa nezaobíde žiadny sviatok. Vyskúšajte túto omáčku, určite sa zamilujete do nej!
Kyslo – sladká omáčka
Ingrediencie
4 pol. lyžice vody
1 čaj. lyžička kukuričnej múky
2 pol. lyžice cukru
2 pol. lyžice octu
1 pol. lyžica rajčinového pretlaku
1 pol. lyžica sójovej omáčky
3 pol. lyžice pomarančového džúsu
Príprava
- V malej nádobe zmiešajte vriacu vodu s kukuričnou múkou.
- V kovovom hrnci zmiešajte cukor, ocot, rajčinový pretlak, sójovú omáčku a pomarančový džús.
- Do panvice vylejte zmes z kukuričnej múky a postavte na oheň. Po zavarení odstavte z ohňa.
- Omáčka sa podáva horúca.
Takáto omáčka oživí štipľavú chuť vareného mäsa alebo sa stane dobrým doplnkom ku grilovanému mäsu.
Omáčka pesto
Ingrediencie
60 g bazalky
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
3 pol. lyžice píniových orechov
100 ml olivového oleja
Soľ podľa chuti
Príprava
- Umyte a osušte bazalku. Nakrájajte očistené strúčky cesnaku.
- Na jemnom strúhadle nastrúhajte parmezán.
- Všetky ingrediencie vložte do mixéra: cesnak, bazalku (celú s vetvičkami), parmezán, píniové orechy, tretinu olivového oleja a štipku soli.
- Vyšľahajte omáčku pesto a postupne pridávajte olivový olej, aby ste získali požadovanú konzistenciu.
- Poznámka: Hotová omáčka pesto by mala byť homogénna!
V Taliansku sa pesto omáčka podáva k špagetám, knedliam, fettuccinam. Často ju podávajú k bravčovým kotletám, kurčati alebo rybám pred pečením a tiež ich pridávajú do rôznych šalátov s morskými plodmi.
Syrová omáčka
Ingrediencie
200 g smotanového syru
10 ml rastlinného oleja
200 ml smotany
3 pol. lyžice píniových orechov
50 g tvrdého syru
Rôzne koreniny podľa chuti
Príprava
- Tvrdý syr nastrúhajte na strúhadle.
- V malom hrnci zmiešajte smotanový syr, rastlinný olej a smotanu. Túto zmes varte na nízkej teplote až do varu.
- Znížte oheň a do omáčky pridajte tvrdý syr a obľúbené koreniny. Varte ešte 3 minútu a odstavte.
Jemná omáčka so syrom je jedným z najpopulárnejších prísad do rôznych jedál. Pomáha zabezpečiť jedlo s novými pikantnými tónmi.
Rada redakcie
Vyberte omáčku v závislosti od toho, čo budete jesť. Napríklad, pre jedlá s nedostatočnou chuťou, omáčku, ktorá je ostrá na chuť, pre varené mäso je lepšie vybrať sladké a kyslé, a pre jedlá z nízkotučného mäsa, pripraviť bohatú omáčku so silnou chuťou.
Tieto omáčky zlepšia chuť jedla a umožnia degustátorovi získať skutočné potešenie z jedla. Dobrú chuť!
Nezabudnite si tieto recepty uchovať a tiež nezabudnite ich zdieľať so svojimi priateľmi. Možno sa niekto dokonca chce nechať hýčkať s jednou z nich! Aké šťastie?
zdroj:chillin.sk