Ako vytvoriť z úzkej chodby funkčnú a útulnú miestnosť? 5 výborných rád od holandského dizajnéra

Chodba to nie je len priestor medzi miestnosťami, ktorý slúži na prepojenie jednotlivých izieb, ako si mnohí myslíme. Jedná sa o funkčný priestor, ktorý by v žiadnom prípade nemal ostať na konci zoznamu rekonštrukcií vo vašej domácnosti.  V Európe chodba neostáva bez povšimnutia a považuje sa za miestnosť. Veď si to len predstavte. Pri vstupe do domu ste hneď obklopení krásou a pohodlím. A melanchólia a únava sú preč!

Chodba môže byť použitá ako samostatný priestor, ale s jej pomocou môžete rozšíriť aj ďalšie miestnosti. V tomto článku budeme s vami zdieľať rady dizajnéra, ako pretvoriť chodbu na funkčnejšiu, štýlovejšiu a modernejšiu. Je dôležité, aby ste využili každý centimeter, a to najmä v malých bytoch.

Inšpirácie na zútulnenie chodby

  1. Odkladací priestor

Nie je na tom nič zvláštne, pretože  chodby sú zvyčajne preplnené topánkami, bicyklami a podobne. Ale v prvom rade by mala byť chodba využitá racionálne, preto vám odporúčame skrinky umiestniť pozdĺž steny. Štandardná šírka chodby je 120-150 centimetrov, podľa pravidiel ergonómie by mala mať najmenej 90 centimetrov.

Na chodbe sa nájde dosť miesta na umiestnené štýlových skríň, políc a skriniek. Zariadenie úzkej chodby si vyžaduje inštaláciu úzkych skriniek – od 35 do 45 centimetrov. Vďaka širokému výberu tapiet môžete dotvoriť akýkoľvek interiér. A navyše je to veľmi praktické. Opticky zväčšiť priestor sa vám podarí pomocou zrkadiel.

  1. Priestor na prestavbu

Plocha chodby sa môže použiť aj na úkor zväčšenia priestoru iných miestností či kuchyne.

Keďže chodba sa považuje za neobytnú miestnosť, môžete si ňou zväčšiť plochu kúpeľne. Majte na pamäti, že takéto prestavby vyžadujú hydroizoláciu podlahy chodby, aby ste zabezpečili ochranu bytu pod vlhkosťou a plesňou.

  1. Miesto pre inšpiráciu

Čo môže byť krajšie ako osobná knižnica alebo výstava umeleckých diel? Práve chodba sa môže stať miestnosťou pre inšpiráciu a relax. Knižnice zaberajú málo miesta, môžete tiež použiť zavesené police pre knihy.

Odporúčame vám, aby ste použili svetlé odtiene stien, nábytku alebo rámov na obrazy, aby ste tak mohli vizuálne rozšíriť priestor. Tiež sa pohrajte s osvetlením, miestnosť zútulní viacero svetelných zdrojov. Podľa svojho vkusu a fantázie doplňte priestor sviečkami, rastlinami, soškami …

  1. Šatník

Ak máte malé miestnosti, ktoré nechcete zaťažovať pomocou skríň, je ideálne využiť chodbu alebo jej časť na šatník. Ukladanie vecí si viete usporiadať podľa vašich predstáv. V ideálnom prípade, ak sa chodba nachádza medzi spálňami, väčšinu vecí môžete uskladniť práve tam.

  1. Práčovňa

Umiestnenie všetkých spotrebičov v malom byte je  veľký problém. Ak je v kuchyni miesto nanajvýš pre chladničku, kam potom s práčkou, umývačkou riadu či sušičkou? Skúste využiť práve chodbu.

Aby ste ušetrili miesto v kúpeľni, môžete do skrine na chodbe umiestniť práčku. Toto riešenie skryje práčku a vedľa môžete uložiť kôš so špinavými vecami a čistiacimi prostriedkami.

Nechajte nám komentár, ako využívate chodbu vy. A tiež zdieľajte užitočné tipy so svojimi priateľmi!

zdroj:chillin.sk

foto: takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Ako vytvoriť z úzkej chodby funkčnú a útulnú miestnosť? 5 výborných rád od holandského dizajnéra”