Mnohí sa zhodneme na tom, že pokrm akým je kurča dokáže nasýtiť celú rodinu. Pekne prepečená koža a lahodné mäso sa stáva dôvodom na lov toho najlepšieho kúsku. Aby všetko chutilo a vyzeralo tak ako má, je potrebné poznať niekoľko kulinárskych tajomstiev. Každý šéfkuchár má svoju otestovanú sadu byliniek a korenín, ktoré najlepšie vyzdvihnú chuť kuracieho mäsa. Ak chcete tieto tipy a triky ovládať aj vy, prečítajte si nasledujúci článok!
- Bylinky, víno a mandarínka
Autorka mnohých skvelých kuchárok Eugenia Bone uprednostňuje prípravu kuraťa podľa stredomorskej receptúry s použitím byliniek, mandarínok, vína a medu. Jednoducho vloží celé kurča na gril a do vnútra odporúča vložiť pár strúčikov cesnaku, niekoľko vetvičiek rozmarínu a dve mandarínky rozrezané na polovicu.
Kuriatko polejete voňavou zmesou z olivového oleja, bieleho vína, mandarínkovej šťavy a medu. Pod rošt si položí pekáč a nechá piecť 20 minút pri teplote 220 stupňov. Potom kura zabalí do alobalu a pečie ďalších 40 minút s teplotou zníženou na 170stupňov.
- Horčica
Slávny šéfkuchár Jacques Pépin má na prípravu svoje vlastné tajomstvo ako dosiahnuť čo najvoňavejšiu krustou. Vo svojom recepte na kurča odporúča používať biele víno, olivový olej a horčica. A by bolo mäso pikantnejšie, pridajte trochu sójovej omáčky a provensálske korenie.
Vezmite si celé kurča, na zadnej strane si urobte nadrez, vyberte z neho chrbticu a sploštite ho. Zmiešajte si 4 prelisované strúčiky cesnaku, 2 PL bieleho vína, 2 PL olivového oleja, 2 PL dijónskej horčice, 1 ČL tabaska, 1 ČL sušených provensálskych byliniek a 1/2 ČL soli.
Touto zmesou potrite kura a osmažte ho 5 minút na panvici kožou nadol. Následne na to vložte panvicu do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte dovtedy, kým nebude hotové. Dobrú chuť!
- Údená paprika
Podľa Maria Bataliho, slávneho amerického šéfkuchára a reštauratéra, je najlepšie kura údené kura. V prípade, že túto možnosť nemáte, údený efekt dosiahnete so zmesou údenej mletej papriky, kmínových semienok a šalvie.
Kulinársky guru si pripraví zmes z 1 PL papriky, 1 ČL šalvie, 1 ČL mletého kmínu, 2 ČL soli (morskej), 2 ČL mletého čierneho korenia, 1 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy a trochu olivového oleja.
Celú zmes naneste na kurča a nechajte ho piecť na 180 stupňoch dovtedy, kým nebude hotové.
- Citrón a bylinky
Shelley Lindren, someliérka a skutočná odborníčka, vie presne, čo a kedy môžeme v gastronómii kombinovať. “Kuracina nepotrebuje špeciálne korenie ani marinády!” Ak chcete pripraviť božské mäso, jeho chuť by mala byť len jemne zatienená.
Preto autorka receptúry odporúča naplniť kura niekoľkými nakrájanými strúčikmi cesnaku, dvoma polovičkami citróna, pár vetvičiek rozmarínu, bazalka a oregano. Vonkajšiu stranu kuraťa stačí osoliť, okoreniť a potrieť olivovým olejom. Teraz ho už len stačí vložiť do rúry na 140 stupňov a slávnostná pochúťka je hotová!
- Voňavé maslo
Floyd Cardoz, najlepší šéfkuchár v New Yorku, používa tajnú prísadu na prípravu kuracieho mäsa. Je veľmi korenisté a vhodné pre tých, ktorí milujú indickú kuchyňu.
V kuchynskom mixéri si rozmixujte koriander, mätu, strúčik cesnaku, plátok čerstvého zázvoru, trochu čili papričky a šťavu z limetky. Taktiež nezabudnite na zmäknuté maslo, štipku čierneho mletého korenia, pár klinčekov a soľ. Vytvorenou zmesou potrite kurča zvnútra aj zvonku a vložte ho do chladničky na 4 hodiny. Keď sa do mäsa nasiakne všetka marináda, vložte ho do rúry vyhriatej na 220 stupňov a nechajte piecť dovtedy, kým sa na ňom nevytvorí chrumkavá kôrka.
Teraz už viete, ako si chutne pripraviť slávnostné kurča nielen na prichádzajúce vianočné sviatky. Nie je na tom nič komplikované a v prípade potreby s ním môžete vždy experimentovať. Odvážne kombinácie korenín dokážu kurčaťu dodať úplne novú a jedinečnú chuť.
Ak máte aj vy váš overený recept na prípravu kuracieho mäsa podeľte sa o neho v komentároch a nezabudnite tento inšpiratívny článok zdieľať ak s vašimi priateľmi!
zdroj:chillin.sk:takprosto.cc