Do akej miestnosti sa hodí dlažba a ako vybrať tú najlepšiu?

Dlažba sa stala počas uplynulých rokov natoľko obľúbenou a populárnou, že pomaly ale isto odsúva plávajúcu podlahu do úzadia. Môže za to najmä jej skvelá tepelná vodivosť, ktorá zaručuje v kombinácii s podlahovým kúrením maximálny úžitkový komfort. Viete však, do akej miestnosti sa hodí aká dlažba? Poradíme vám, ako vybrať tú najlepšiu.

Zdroj obrázka: Beyond Time / Shutterstock.com

Dlažba podľa miestnosti

V súčasnosti nie je ničím neobvyklým, keď ľudia siahajú po dlažbe komplet do celého domu. Môžete byť toho svedkami ako pri novostavbách, tak pri rekonštrukciách. Samozrejme, nie je na tom nič zlé. Ako sme už spomínali v samom úvode tohto článku, obrovské výhody to má najmä v kombinácii s podlahovým vykurovaním.

Pozor! Ak náhodou zvažujete kúpu dlažby do vášho domu či bytu, vyberajte si ju podľa miestnosti, do ktorej ju budete pokladať.

Dlažba na chodbu

Základným parametrom, ktorý by ste si mali všímať pri výbere dlažby na chodu, resp. do vstupného zádveria, je trieda odolnosti proti povrchovému opotrebovaniu. V skratke – platí, že čím vyššia, tým lepšie pre vás. Vstupné priestory do domu či bytu bývajú totižto prirodzene najviac namáhané v celej domácnosti. Stačí vziať do úvahy už len to, že dovnútra vstupujete s topánkami na nohách, na ktorých môžete so sebou priniesť či už blato, kamienky, alebo iné nečistoty. A to nehovoríme o odkladaní rôznych predmetov, ktoré môžu dlažbu časom opotrebovať. Ako príklad vieme uviesť ťažké kufre pri opúšťaní domácnosti, alebo aj tašky a debničky s nákupom pri návrate domov.

Zdroj obrázka: Svet_Feo / Shutterstock.com

Dlažba do kuchyne

Čo sa týka dlažby do kuchyne, najdôležitejšou požiadavkou je jej tvrdosť a hrúbka. Tenká dlažba, ktorá nemusí byť dostatočne hrubá, by totižto pravdepodobne nevydržala nárazy a praskla by. No a práve v kuchyni hrozí riziko pádov rôznych kuchynských pomôcok. Predstavte si, že vám spadne napríklad tanier či nožík. Keď nebude vaša dlažba dostatočne tvrdá, razom sa z nej kúsok odlúpne. V tomto prípade sa preto riaďte pravidlom – čím tvrdšia, tým lepšia.

Zdroj obrázka: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Dlažba do kúpeľne

Špecifické nároky si pri výbere vyžaduje aj dlažba do kúpeľne. Trieda odolnosti proti povrchovému opotrebovaniu a tvrdosť síce nie sú na škodu ani v rámci kúpeľne, no omnoho podstatnejším parametrom je protišmykovosť povrchu. Kúpeľňa je totižto miestnosťou, v ktorej sa spomedzi všetkých domácich priestorov chodí naboso najčastejšie. A keď sa k tomu pridá vlhkosť, prípadne voda z vane či sprchového kúta, pravdepodobne vám bude ihneď jasné, prečo je protišmykovosť dlažby v kúpeľni taká podstatná. Vo vašom vlastnom záujme vám preto odporúčame nepodceňovať túto skutočnosť.

Zdroj obrázka: Todd Kuhns / Shutterstock.com

Ako vybrať tú najlepšiu dlažbu?

Odhliadnuc od vyššie zmieňovaných technických parametrov by ste mali brať do úvahy aj vizuálnu stránku dlažby. Ale to bude pre vás pravdepodobne samozrejmosťou. Čo sa týka farby a celkového dizajnu, neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by rozlišovalo dlažbu na peknú a škaredú. Vyberte si takú, ktorá sa páči vám. No a to isté platí aj v prípade lesku. Na trhu sa však stretnete nielen s lesklou a matnou dlažbou, ale aj s dlažbou v pololesku. Ide o zlatú strednú cestu pre tých, ktorí si nevedia vybrať medzi lesklým a matným prevedením.

Náš tip: Dbajte na to, aby vaša nová dlažba pekne vynikla v daných miestnostiach. Snažte sa ju decentne zladiť so súčasným aj budúcim zariadením, prípadne ňou docieliť vkusný farebný kontrast voči nábytku. Aby ste našli prevedenie presne podľa vašich predstáv, odporúčame vám zavítať na portál Biano. Ne jeho stránkach môžete filtrovať jednotlivé druhy dlažby podľa viacerých užitočných parametrov, ktoré vám mnohonásobne spríjemnia, uľahčia a tiež urýchlia výber.

Chod hore