Ako si vybrať vhodné bežecké tenisky? Plus najlepšie modely roku 2021.

Neexistuje univerzálny pár bežeckých topánok, ktorý by sadol každému. Na trhu sú stovky rôznych modelov, od ľahkých neutrálnych až po vysokovýkonné pretekárske. Kľúčom k nájdeniu najlepších bežeckých tenisiek je komfort. Nájdite taký pár, v ktorom vám budú nabehané kilometre pribúdať “ľavou zadnou”.

 

 Na čo si dať pri výbere tenisiek pozor a ktoré modely si z nášho pohľadu zaslúžia titul “bežecké tenisky roka 2021”?

 Parametre výberu vhodnej bežeckej obuvi

Ak ste nováčikom vo svete behania, tu je niekoľko základných parametrov, na ktoré by ste mali pri výbere tenisiek brať ohľad.

Hmotnosť a odpruženie: Ľahšie topánky sa zvyčajne vyznačujú slabším odpružením, čo vám do istej miery umožňuje bežať rýchlejšie (ste nižšie pri zemi a cítite povrch terénu). To sa hodí pri behu na krátke vzdialenosti. Ak sa chystáte dennodenne behať niekoľko kilometrov, budú sa vám hodiť o niečo ťažšie, viac odpružené tenisky.

Drop: Zjednodušene povedané, ide o výškový rozdiel (udávaný v mm) medzi zadnou a prednou časťou topánky, tj. pätou a špičkou. Väčšina topánok má drop medzi 8 – 12 mm, niektoré aj menej. Drop je otázkou osobnej voľby, odvíjajúcej sa od techniky vášho behu. Vo všeobecnosti však platí, že vyšší drop zabezpečí lepšie tlmenie.

Podrážka: Skontrolujte si výstupky na podrážke topánky a tiež to, ako ďaleko sú od seba umiestnené. To vám prezradí, či je topánka vhodná na beh v teréne. Dôležitý je tiež materiál podrážky, ktorý vám pomôže s udržaním trakcie na nestabilných mokrých cestách.

Čo sa veľkosti týka, platí pravidlo, že medzi koncom palca na nohe a špičkou topánky by mal byť priestor približne sa šírku palca.

Najlepšie bežecké topánky roku 2021

Medzi tenisky, ktoré si v roku 2021 rozhodne zaslúžili pozornosť všetkých bežcov (ale aj chodcov) patria:

Air Vapormax Flyknit od značky Nike – Technológia Flyknit umožňuje topánke prispôsobiť sa tvaru chodidla a poskytuje pevnú podporu päte. Model Nike Air Vapormax Flyknit nahradil klasickú medzipodrážku Air Max jednotkou (vzduchovými vankúšikmi) priamo pod chodidlom, čím je zabezpečené skvelé tlmenie pri dopade.

Endorphin Speed 2 od značky Saucony – ide o skvelú všestrannú možnosť. Tento model sa osvedčil nielen pri dlhých vytrvalostných behoch, ale aj  kratších tréningových trasách. Vo vnútornom odpružení PWRRUN PB je zabudovaný nylonový plát, ktorý ponúka vysokú flexibilitu a návratnosť energie, typickú pre karbónové podrážky.

Rocket X od značky Hoca One One – ide o jednu z najľahších topánok v rade Hoka One One, ktorá kombinuje technológiu Meta-Rocker s tenkou karbonovou platňou v medzipodzážke, vďaka čomu je dosiahnutý pružný a stabilný kontakt so zemou.

Tieto, ale aj iné modely bežeckých topánok, nájdete na e-shope FTSHP.

Zdroj obrázku: WAYHOME studio / Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Ako si vybrať vhodné bežecké tenisky? Plus najlepšie modely roku 2021.”