4 rady, ktoré by ste pri výbere jedálenských stoličiek mali mať na pamäti

Milujete tie spoločné rodinné chvíle strávené pri dobrom jedle, poháriku vína a živých konverzáciách? Ktorá miestnosť sa vám vybaví ako centrum tohoto spoločenského diania? No predsa jedáleň. Výber správnej súpravy jedálenských stoličiek je teda dôležitým krokom, ktorý sa odzrkadlí na vašom pocite pohodlia.

Rozloženie v priestore

Medzi stoličkami a stenou, či akýmkoľvek iným nábytkom (skrinkami, obrazmi na stenu, atď.), by ste mali mať dostatok priestoru na voľný priechod a odsúvanie. Odporúčaná vzdialenosť je približne 1 meter. Zvážte tiež, koľko jedálenských stoličiek naozaj potrebujete pre každodenné používanie. Medzi stoličkami rozmiestnenými okolo stola by mala byť aspoň 15 cm medzera.

Správna výška stoličky

Príliš vysoká alebo nízka stolička vám sedenie za stolom dokáže poriadne znepríjemniť, preto by ste sa mali pri výbere riadiť hlavne výškou vášho jedálenského stola. Základným pravidlom je, aby ste mali medzi doskou stola a stoličkou približne 30 cm priestor. Ak je teda priemerná výška štandardného stola 75 cm, jedálenská stolička by nemala byť vyššia ako 45 cm.

Materiálové prevedenie

Nepozerajte sa len na estetickú stránku, ale aj na praktickú. Výber materiálu bude mať vplyv na životnosť a náročnosť údržby stoličky. Ak máte v domácnosti zvieratá alebo deti, radšej siahnite po drevených či kovových modeloch s minimom látky a čalúnenia.

Drevo je žiadaným materiálom, musíte však počítať s tým, že časom môže zmeniť svoju farbu. Nestarnúcou klasikou sú stoličky z lepenej kože, ktoré vyzerajú elegantne a škvrny z nich ľahko zotriete pomocou mydla a vody z kuchynskej batérie.

S opierkami alebo bez

Jedálenské stoličky s opierkami (kreslá) sú nepochybne modernou záležitosťou. Otázne je, či sú naozaj tak praktické. Ak máte veľký otvorený priestor, môže ísť o pekný dizajnový prvok. Pri menších uzatvorených jedálňach však viac oceníte pohodlné sedadlá s klasickým operadlom na chrbát. Ich výhodou je aj ľahká manévrovateľnosť – bez problémov ich uchopíte a prenesiete kam potrebujete.

Zdroj obrázku: Jason Finn / Shutterstock.com

Chod hore