Chcete začať jazdiť na bicykli? Toto by ste mali vedieť, než prvýkrát šliapnete do pedálov

Každý z nás už asi niekedy sedel na bicykli. Výhodou je, že akonáhle sa raz naučíte jazdiť, už to nikdy nezabudnete. Pre väčšinu z nás je jazda na bicykli taká oddychová činnosť, kedy si počas sezóny vyrazíme na príjemný výlet. Nie každý totiž na bicykli jazdí naozaj aktívne a v nohách má už tisíce najazdených kilometrov.

 

S jarou prichádza chuť

V mnohých z nás sa s prichádzajúcou jarou prebúdza chuť začať na tom bicykli, čo stále stojí dole v pivnici alebo v garáži, viac jazdiť. Je predsa škoda nevyužiť výhody športu, ku ktorému toho príliš veľa nepotrebujete, ktorý nie je obmedzený vekom a ktorému sa môže venovať každý, kto sa na to cíti.

Ešte než vypočujete svoju vnútornú túžbu a začnete poriadne šliapať do pedálov, nájdite si čas na praktické tipy, ktoré by ste určite mali poznať.

 

Prečo vôbec jazdiť na bicykli?

Prečo vlastne chcete jazdiť na bicykli? Hľadáte činnosť, s ktorou tzv. zabijete voľný čas? Chcete na bicykli jazdiť do práce, aby ste šetrili peňaženku a životné prostredie? Alebo túžite spevniť telo, vytrénovať fyzičku a možno aj niečo schudnúť?

Jazda na bicykli prináša hneď niekoľko zaujímavých benefitov. Zlepšuje duševnú pohodu, prospieva fyzickej kondícii, pomôže vám vyčistiť si hlavu, napomáha pri chudnutí, posilňuje obranyschopnosť tela a zlepšuje náladu.

 

Ako si vybrať bicykel?

Možno máte v pivnici starší model a túžite po novom. Alebo napríklad žiadny nemáte, pretože ste sa pre rekreačnú cyklistiku doteraz nedokázali nadchnúť. Ako teda postupovať pri výbere bicykla?

Najskôr by ste si mali ujasniť, aký typ bicykla hľadáte. Delia sa totiž na bicykle mestské, vhodné do ulíc, ktoré ponúkajú ľahké nasadanie a zosadanie i možnosť zviezť so sebou nákupnú tašku s pochúťkami na večeru. Krosové a trekingové bicykle kĺbia vlastnosti mestských a horských bicyklov, lepšie zdolávajú aj horší terén, majú pohodlné sedadlo. K dostaniu sú aj cestné bicykle, ktoré sú určené na jazdu po upravenej vozovke, vyznačujú sa tenkými plášťami a rýchlou jazdou.

Možno pre vás ale bude najlepšou voľbou horský bicykel, ktorého úlohou je zdolať spoločne s vami terén aj náročnejšej obtiažnosti. Horské bicykle bývajú odpružené pre vyššie pohodlie, zvládnete s nimi stúpanie aj menej náročné zjazdy. Poslednou kategóriou sú bicykle gravel, ktoré v sebe kombinujú to najlepšie z horských a cestných bicyklov. Môžete s nimi jazdiť na vozovke aj na poľných cestách, typické sú pre tieto kolesá silnejšie plášte a kotúčové brzdy.

 

Čo keď vás to nebude baviť?

Pokiaľ ešte nemáte úplne jasno, či sa do cyklistiky okamžite zamilujete a neviete, či sa vám oplatí investícia do úplne nového bicykla, choďte na to cenovo priaznivejšou cestou. Aj bazárový bicykel vám dokáže poskytnúť rovnako dobrú službu, akurát s rozdielom, že za niečo dáte napríklad len polovicu pôvodnej ceny. Ak neviete, či vás to bude baviť, pokojne si kúpte bicykel z bazáru, ktorý vás dovezie do cieľa a pomôže vám rozlúsknuť dilemu, či je jazda na bicykli ten pravý šport pre vás.

 

Naučte sa bicykel správne používať

Sadnúť na bicykel a šliapnuť do pedálov je jedna vec. Čudovali by ste sa, koľko ľudí nevie svoj bicykel  používať správne. Nanešťastie si tak jazdu na ňom často sťažujú a znepríjemňujú, čo môže byť vo výsledku dôvodom, prečo s cyklistikou tzv. seknú. Ak pôjdete do kopca, nejazdite na silu a naopak využite dostupné prevody pokiaľ možno čo najefektívnejšie. Ideálna je frekvencia 60-80 otáčok za minútu, vtedy sa nestane, že sa zbytočne unavíte a začnú vás páliť stehná.

Počas jazdy pravidelne dopĺňajte tekutiny, pri dlhších trasách energiu. Napiť by ste sa mali podľa intuície, ideálne čo pol hodiny. Myslite tiež na vyhovujúcu výbavu, či už to bude pohodlná outdoorová obuv, rukavice proti nepríjemnému odreniu od riadidiel alebo oblečenia, v ktorom nebudete mrznúť ani sa zbytočne potiť.

Zdroj obrázka 1: gorillaimages / Shutterstock.com

Zdroj obrázka 2: Halfpoint / Shutterstock.com

Chod hore