Školská obuv – na čo sa zamerať pri nákupe?

Je tu opäť to ročné obdobie, keď rodičia začínajú nakupovať späť do školy. Nové školské potreby, topánky a oblečenie a batohy sú na vašom zozname, aby ste sa uistili, že vaše dieťa je pripravené na nový školský rok. Niekedy však túžby vášho dieťaťa nie sú vždy rovnaké ako vaše. To môže platiť najmä pri výbere topánok. Prezradíme vám najlepšie tipy, ktoré treba dodržiavať pri nakupovaní obuvi pre vaše dieťa.

Zatiaľ, čo nazúvacie topánky alebo šľapky s malou alebo žiadnou podporou môžu byť to, čo vaše dieťa chce, nemusí to byť pre jeho zdravie ideálne.

Vždy chcete, aby vaše dieťa na začiatku nového školského roka dostalo to najlepšie, čo môže, a to začína tým, že sa ubezpečíte, že má vhodnú obuv. Medzi telesnou výchovou, hrou s kamarátmi a prestávkou je správne napasovaná obuv životne dôležitá, aby si mohli užiť všetko, čo ich škola ponúka.

 

Prezuvky by mali sedieť

Nohy vášho dieťaťa môžu narásť až o dve veľkosti za šesť mesiacov, takže pri nákupe obuvi musíte počítať s rastom. To neznamená, že by ste si mali kupovať prezuvky do školy, ktoré sú príliš veľké – príliš veľké topánky spôsobujú, že chodidlo sa posúva dopredu a vyvíja nadmerný tlak na prsty. Chirurgovia v oblasti chodidiel a členkov navrhujú, aby dobre sedeli na šírku približne prsta od konca topánky po špičku palca na nohe.

 

Tesné topánky môžu spôsobiť pľuzgiere, kurie oká a mozole na prstoch vášho dieťaťa, pľuzgiere na zadnej strane päty alebo v horšom prípade zarastené nechty, ktoré sa môžu infikovať. Medzi príznaky infekcie zarastenými nechtami patrí bolesť, začervenanie alebo odtok tekutiny z oblasti. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, naplánujte si stretnutie s chirurgom chodidiel a členkov, ktorý môže vykonať jednoduchý a bezpečný zákrok na odstránenie nechtu.

 

Topánky sa opotrebúvajú

Topánky časom strácajú schopnosť tlmiť nárazy, preto skontrolujte nové a staré topánky, či majú správne odpruženie a podporu klenby. Chirurgovia chodidiel a členkov sú opatrní, opotrebované topánky zvyšujú riziko bolesti päty, zápalu Achillovej šľachy a dokonca aj vyvrtnutia členku a stresových zlomenín. Vymeňte akúkoľvek obuv s opotrebovaním okolo okrajov podrážky. Pri kúpe topánok skontrolujte, či sa špička ľahko ohýba a topánka sa neohýba v strede podrážky.

 

Deti s plochými nohami

Deti s plochými nohami potrebujú topánky so širokou špičkou, maximálnou podporou klenby a tlmením nárazov. Najlepšie je si zakúpiť šnurovacie topánky, ktoré majú v prípade potreby dostatočnú hĺbku na ortopedickú vložku.

Začiatok nového školského roka prináša dve istoty: nové oblečenie a nové topánky. Na rozdiel od minulých rokov sú dnešné police zásobené rôznymi typmi topánok, ktoré ponúkajú široký sortiment štýlov a padnú do očí vám aj vašim deťom. Preto musia rodičia pri nákupe obuvi do školy zvážiť oveľa viac.

Na uľahčenie nákupu v internetovom obchode sme sa vám snažili poskytnúť pár základných rád, vďaka ktorým veríme, že si s výberom rýchlejšie poradíte a zakúpite tie najlepšie prezuvky do školy pre vaše dieťa.

 

Zdroj foto: vlastné / blog.ccc.eu

Chod hore