Na čo myslieť pri zariaďovaní domácej dielne?

Máte sedavé zamestnanie a veľa času trávite v kancelárskych priestoroch? Najlepší spôsob, ako vypnúť, je pri zručnej, manuálnej práci. Možno práve premýšľate nad vlastnou dielňou a hľadáte inšpirácie – v dielni musíte dbať najmä na bezpečnosť a systematickosť. Medzi náradím a pomôckami bádať jasný rozdiel a nemožno si nič zamieňať.

Priestorové možnosti

Dielňa má fungovať ako samostatný priestor, podobný kôlňam alebo technickým miestnostiam. V rámci základnej dielenskej výbavy potrebujeme plochu o rozlohe 8 m2 a viac. V prípade, že plánujete priestorovo náročný zdvihák, odporúčame oveľa väčšiu plochu. Dielenské zdviháky zastupujú prevádzkovú časť, kde je zvýšený pohyb a taktiež nároky na údržbu a uskladnenie. Navyše priestoru pre zdvihák prispôsobujeme rozvod elektriny, osvetlenia aj bezpečnosti pri práci.

Priestorovo náročnou je v domácich dielňach aj pracovná plocha, resp. pracovný stolík. Odporúčame zvoliť si ho ako väčší nábytkový systém s množstvom miesta aj na statické náradie.

Skladovacie vychytávky

Dielňa je veľmi náchylnou na dezorganizáciu. Všetko potrebuje svoje miesto, a to podlieha správnym policovým systémom a organizérom. V dielňach sa najviac osvedčujú ľahko premiestniteľné pojazdné skrinky a regály.

Pozor, často tento dielenský nábytok vyberáme v sete. Jednotlivé časti sú si podobné a opäť vzniká riziko zamieňania medzi náradím. Odporúčame kombinovať samostatne stojací s nástenným nábytkom, farebne aj dizajnovo rozdielnym. Poprípade ich označiť štítkami.

Nezabúdame ani na rozšírenú výbavu do dielne

Na začiatku sa nevyhneme ani vyšším investíciám, čo môžu predstavovať praktické piestové kompresory. Ich funkcia sa zakladá na stlačení a vytvorení silného prúdu vzduchu. Táto vlastnosť ich predurčuje na efektívne práce pri dofukovaní, hustení, čistení a na poháňanie pneumatických strojov. Stávajú sa všestranným, a tak nevyhnutným nástrojom pre každú domácu dielňu!

Zdroj obrázku: Yammy8973 / Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Na čo myslieť pri zariaďovaní domácej dielne?”