Potrebujete vymeniť kotol? Vieme, čím kúriť

Kúriť elektrinou alebo plynom je síce komfortné, za toto teplo si však pekne priplatíte. Chcete pri kúrení doma ušetriť? Tak občas pridajte ruku k dielu, nakúpte do kotolne pevné palivo a máte po starostiach. 

Ak si hneď predstavíte kopu uhlia, ktorú treba prehádzať do kotolne, budete možno prekvapení. Pevné palivá, ktoré sú na vzostupe, pochádzajú z obnoviteľných zdrojov a nemajú dopad na životné prostredie. Okrem dreva ide hlavne o pelety, ktoré sa vyrábajú lisovaním drevených pilín do tvaru malých valčekov.

Manuálny, alebo automatický

Keď vyberáte nový kotol na pevné palivo a chcete využívať obnoviteľné zdroje, tak sa musíte rozhodnúť, či dáte prednosť drevu, alebo peletám. Typ paliva totiž rozhoduje o tom, či budete prikladať manuálne, alebo to kotol urobí za vás.

Chcete kotol na tuhé palivo a s kúrením mať len minimum práce? Tak si určite vyberte peletový kotol, ktorý kúri automaticky. Kým má v zásobníku dosť peliet, nemusíte sa o nič starať. Len nastavíte na kotli alebo izbovom termostate požadovanú teplotu v miestnostiach a kotol plynule dávkuje a dopĺňa palivo do ohňa. Rovnako jednoducho prebieha aj zapálenie peliet, ktoré funguje po zmačknutí príslušného tlačidla. Nepotrebujete ani zápalky, zapaľovacia patróna to vyrieši za vás.

Kúrenie cez wi-fi

Automatický kotol na pelety môžete pripojiť k internetu a potom kúrenie ovládať vzdialene odkiaľkoľvek,“ opisuje výhody výrobkov značky OPOP  Ing. Roman Boczek. „Celé nastavenie vidíte prehľadne aj na počítači alebo v aplikácii, ktorú si môžete stiahnuť do mobilu,“ dodáva.

Čomu sa však majiteľ nevyhne, je dosypávanie peliet do zásobníka. Ako často? To záleží na veľkosti násypky a výkone kotla. Obvykle je to raz za päť až sedem dní.

Ostatná údržba automatického kotla je jednoduchá a rýchla. Stačí raz za mesiac vysypať popol a nezabudnúť vyčistiť horák a výmenník.

Drevo ako klasika

Kúrenie drevom je v porovnaní s peletami o dosť náročnejšie – hlavne čo sa týka manuálnej práce. Drevené polená neumožňujú, aby kotol prikladal automaticky, a tak to vždy zostáva na majiteľovi. Bez pravidelného dopĺňania paliva oheň vyhasne a kotol prestane ohrievať vodu v radiátoroch.

Našťastie, aj prikladanie dokážu moderné kotly na drevo zjednodušiť. Keď si vyberiete kotol vybavený elektronickou riadiacou jednotkou s displejom, uľahčíte si rozkúrenie ohňa a aj dopĺňanie paliva. Riadiaca jednotka ovláda chod kotla a priebeh kúrenia. „Na displeji vidíte nielen teplotu a ďalšie dôležité hodnoty, ale aj upozornenie, že v kotli dochádza drevo a treba priložiť,“ dopĺňa Ing. Roman Boczek.

Ako na skladovanie

Moderné kotly na tuhé palivo majú vysokú účinnosť, ktorá zaručuje, že maximálne využívajú energiu paliva a nedochádza ku stratám. Vďaka tomu miniete menej paliva, teplotný komfort však zostane vysoký. Nemusíte spotrebovať ani toľko peliet či dreva.

Záleží len na vás, či chcete palivo kupovať postupne, alebo jednorázovo na celú vykurovaciu sezónu. Pelety sa predávajú v 15-kilogramových vreciach, prípadne voľne sypané. Hneď z výroby majú ideálnu vlhkosť a môžete ich nasypať do kotla. Na skladovanie stačí v domácnosti vybrať suché miesto, ideálne v dosahu kotla. To vám zaistí jednoduchšiu manipuláciu.

Naproti tomu drevo musí byť pred vložením do ohňa dokonale suché. Pri kúrení vlhkým drevom klesá výhrevnosť a navyše hrozí poškodenie kotla aj komína. Drevo zbavené nadbytočnej vlhkosti si môžete kúpiť, počítajte však s vyššou cenou. Ak sa rozhodnete nechať polienka vyschnúť u vás, treba na to aspoň dva roky vo vhodných podmienkach. To znamená prúdiaci vzduch, ochrana pred dažďom a izolácia od zeme. Potom už je drevo ideálne pripravené do kotla a môže vás tešiť, že ide o jednu z najlacnejších možností kúrenia.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Chod hore