Ak chcete na Vianoce vyskúšať niečo nové, čo sa týka chutí, určite si do zbierky receptov doplňte šalát Olivier! Pochádza z Ruska a so svojimi ingredienciami sa vo veľkej miere podobá nášmu zemiakovému šalátu, ale tú správnu chuť mu dodáva mäso.
Tu sú rady, ako ho pripraviť čo najlepšie!
- Omyl č. 1
Nie je nutné, aby ste do šalátu dávali len 1 sklíčko majonézy. Samozrejme, že je to ľahšie a rýchlejšie, ale váš žalúdok sa vám nepoďakuje. Ak si chcete pripraviť ešte chutnejšiu verziu, majonézu zrieďte kyslou alebo sladkou smotanou tak, ako naše babičky.
V prípade zdravšej varianty namiesto majonézy použite biely grécky jogurt. Všetko si pripravte pred podávaním, aby ste predišli zníženej kvality šalátu.
- Omyl č. 2
Klobása do šalátu by bola neodpustiteľná aj v tom prípade, keby to urobila vaša babička alebo mama. Pripravte si čerstvý šalát Olivier a neodkladajte ho až do Nového roku. Z mäsových výrobkov máte na výber hovädzie, bravčové alebo kuracie mäso.
- Omyl č. 3
Pridať do šalátu veľké množstvo zemiakov je zlý nápad. Ovplyvní to jeho celkovú chuť a konzistenciu. Zemiaky majú schopnosť absorbovať majonézovú zmes a z tohto dôvodu gazdinky do šalátov pridávajú tak veľa majonézy.
Aby ste sa po večeri dokázali pohnúť a nezaspali na gauči, na 12 – 14 porcií by malo vyjsť 4 zemiaky, z ktorých každý váži 100g.
- Omyl č. 4
Nie je nutné pridávať do šalátu kandizovaný hrášok. Jeho chuť pripomína chuť varených zemiakov a je sladší. Preto radšej uprednostníte mrazený hrášok. S touto radou bude váš šalát hustý a zároveň ľahší.
- Omyl č. 5
Dať do šalátu iba jedno vajíčko nie je najšťastnejšie riešenie. Práve vajíčka dodávajú celému jedlu jemnú chuť. Vytvárajú rovnováhu medzi chuťou zemiakov, mrkvy a hrášku. Na 12 porcií si uvarte najmenej 3 vajíčka.
zdroj: takprosto.cc