Veľa ľudí zbožňuje naplniť si chladničky chutným sviežim ovocím. Hlavne v lete, keď vrcholí sezóna a na trhoch a v supermarketoch je toho toľko! A niet divu. Ovocie, také ako jahody, nás osviežujú a dodávajú nášmu organizmu vitamíny a minerály, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné, píše DoYouRemember.
Jahody sú bohaté na antioxidanty, vitamín C, kyselinu listovú, kálium, mangán, celulózu a horčík.
Špecialisti tvrdia, že zlepšujú zrak, mozgovú činnosť, znižujú vysoký krvný tlak, pomáhajú pri liečbe artritídy, dny a niekoľkých srdcovo-cievnych ochorení.
Jahody si taktiež spájame so zlepšením imunitného systému, prevenciou pred niekoľkými druhmi rakoviny a taktiež skorým starnutím.
A ako doplnok ku všetkým výhodám pre zdravie, jahody sú veľmi chutné! Môžete ich jesť čerstvé, pridať ich do ovocného šalátu alebo pripraviť sladký dezert.
Je škoda, keď vynaložíte čas a peniaze na jahody, a potom zistíte, že sú slizké, mazľavé, dokonca pokryté plesňou!
Kto potrebuje taký zlom a veľké sklamanie?
Našťastie sa Hip2Save podelili o skvelý spôsob, ako udržať jahody čerstvé čo najdlhšie. Tento trik predĺži kvalitu vašich jahôd o niekoľko dní a dokonca o týždeň alebo dva.
Budeme potrebovať:
- biely ocot
- voda
- miska
- papierové utierky
Čo treba robiť?
Krok 1. Vo veľkej miske zmiešajte v pomere 1:5 biely ocot a vodu. Stačí polovica hrnčeka octu a 2 a pol pohára vody.
Krok 2. Namočte plody v roztoku na niekoľko minút. Ocot odstráni zárodky plesne a baktérií (presne to, čo spôsobuje pokazenie).
Budete paf z toho, ako bude vyzerať voda po jahodách, ale pamätajte si, že teraz ten neporiadok nie je na vašich jahodách!
Krok 3. Dôkladne utrite jahody. Môžete ich poukladať na papierové utierky a nechať ich vyschnúť na vzduchu v sitku.
Krok 4. Uložte jahody do chladničky na papierovú utierku. To pomôže k pohlteniu nadbytočnej vlahy.
Nebojte sa, na jahodách neostane chuť octu.
Tu je ešte niekoľko rád, ktoré pomôžu vaším jahodám predĺžiť trvanlivosť:
1. Musíte nechať stopky na jahodách dovtedy, pokiaľ sa nechystáte ich zjesť. To predĺži ich trvanlivosť.
2. Keď neplánujete zjesť vaše jahody, kúpte také, ktoré ešte veľmi nedozreli. A keď ich vyberiete z chladničky po pár dňoch, budú zrelé na použitie.
3. Okrem toho, ak si všimnete na tanieri jednu alebo viac pokazených jahôd, okamžite ich vyhoďte. Tým predídete rozšíreniu plesne a hnitiu ostatných.
S týmito šikovnými radami ostanú vaše jahody dlhšie čerstvé! Vychutnajte si chutné a svieže jahody!
Máte radi jahody?