Ak neviete odpovedať na tieto 4 otázky, potom by ste sa nemali vydávať/ženiť!

Pokiaľ ide o manželstvo, naň musíte byť ozaj pripravení. Nemôžete a nesmiete sa vziať , kým nie ste mentálne a emočne vyzretí. Ľudia podceňujú úsilie, ktoré je potrebné na to, aby manželstvo fungovalo a aby v ňom boli obaja manželia šťastní. Cieľom by nemalo byť predchádzať rozvodu. Cieľom má byť stráviť svoj život s osobou o ktorej viete, že s ňou jednoducho chcete, potrebujete a musíte byť.  Vedieť kedy ste obaja pripravení je už druhá vec.  Tu je pár otázok, ktoré by ste mali vedieť zodpovedať predtým, než začnete svoju svadbu plánovať.

1. Je šťastie Vášho partnera pre Vás tá najdôležitejšia vec na svete?

Chcete vedieť tajomstvo fungovania vzťahu? Ten funguje, ak prioritou pre oboch partnerov je šťastie toho druhého. Žiadne iné tajomstvo neexistuje. Prečo by ste chceli opustiť niekoho, kto Vás chce urobiť šťastným? Samozrejme, musí to byť obojstranné. Pravdou však je, že často vídať iba jedného partnera, ktorý sa snaží vzťah udržať nažive. Ak si plánujete niekoho vziať, pouvažujte nad touto otázkou, inak Vás čaká zúfalé manželstvo alebo rozvod.


2. Prečo ju/ho miluješ?

Nie, “Milujem ho, pretože tomu tak jednoducho je. ” nie je akceptovateľná odpoveď. Ak je to  aj Váš prípad, potom nie ste emočne vyzretí na manželstvo a zrejme stále láske nerozumiete. Takáto slepá láska je skôr pseudo-láska. Oponujúc všeobecnej mienke, láska nie je to, ako sa s niekym cítite. Všetky tieto príjemné emócie nie sú láska. Iba reprezentujú to, čo s Vami láska robí. Musíte vedieť rozlíšiť tieto dve rozličné veci. Pretože ak tieto pocity zmiznú, a začnú sa objavovať iba nepravidelne — čo vždy aj budú — budete sa klamať , že láska, ktorú ste pociťovali mizne. Potrebujete tiež vedieť, prečo milujete osobu, ktorú si chcete vziať. Potrebujete mať lepší dôvod ako to, že Vám je s partnerom fajn. Ak Vás táto osoba robí šťastnou, opýtajte sa prečo.


3. Chcete žiť životy, ktoré sa budú navzájom dopĺňať?

Nehovoríme o živote, ktorým žijete teraz . Tie sa radikálne zmenia. Skutočná otázka znie, či životy, v ktoré dúfate a ktoré plánujete, životy, ktoré Vás urobia šťastnými, životy, ktoré chcete žiť, budú spolu fungovať . Ľudia zvyknú podceňovať ako veľmi dokážu ich sny a ciele zmeniť ich životný štýl. Môže sa to týkať niečoho tak bizarného ako kde chcú žiť, koľko detí chcú mať, ako aktívny život chcú viesť a pod.


4. Urobíte všetko pre to, aby sa manželstvo nerozpadlo? V dobrom aj v zlom?

Predtým ako poviete  ‘áno’ , uistite sa, že otázke naozaj rozumiete. Máme na mysli, že urobíte všetko pre to, aby bol ten druhý šťastný v dobrom aj v zlom. Možno si myslíte, že zlé dni nikdy neprídu, avšak určite sa mýlite. Vzťahy nie sú jednoduché. Manželstvo už vôbec nie. Nie vždy budú len dobré dni, nie vždy bude dobrá nálada. Občas partner pochybí, zraní toho druhého a odpustenie nebude samozrejmosťou. Ľudia robia chyby. Tu sú potrebné kompromisy. Pokiaľ nedovolíte, aby sa všetko čo budujete zničilo, a pokiaľ budete vo vzťahu udržiavať lásku , skutočne to bude fungovať.

Chod hore